Douanebeambten in Dubai hebben 259 olifantenslagtanden onderschept. De grootste ivoorvangst in de Verenigde Arabische Emiraten tot nu toe.
De slagtanden werden op 1 mei met behulp van röntgenstraling onderschept tijdens een routinecontrole van een container. De container werd verscheept vanuit Mombasa in Kenia naar Jebel Ali Port en bevatte volgens het label ‘houten meubelen’.
“Deze vangst is weer een verontrustend teken vanuit Oost-Afrika. Deze streek wordt nu gezien als ideaal gebied voor de illegale ivoorhandel,” zegt James Isiche, regiodirecteur Oost-Afrika.
Tot nu toe werd dit jaar al zo’n 5000 kilo ivoor in beslag genomen: duizend kilo in Hong Kong, dat geëxporteerd werd vanuit Mombasa en tweeduizend kilo in Mombasa. De overige 1800 kilo werd ontdekt in Singapore, de lading was verscheept vanuit Afrika. Al deze inbeslagnames vonden plaats in januari 2013.
In november vorig jaar ontdekte de douane in Dubai een zending van 215 slagtanden. Deze vracht, met een waarde van 4,1 miljoen dollar werd vanuit Kenia verscheept naar Hong Kong. De zending was gelabeld als ‘rode bonen’.
Regiodirecteur Midden-Oosten Elsayed Mohamed verbaast zich er niet over dat Dubai fungeert als belangrijkste exportpunt van de illegale handel.
“Dubai is een belangrijke locatie voor de internationale import en export en is verbonden met veel verschillende handelsroutes. Het is niet verrassend dat de illegale handel hier gebruik van maakt,” zegt Mohamed.
Het IFAW feliciteert de Dubai Custom Authority en het Ministerie van Milieu met de succesvolle inbeslagname van de illegale vracht.
“Het belangrijkste is dat hun werk niet stopt met deze inbeslagname. Het IFAW dringt er bij de instanties voor wetshandhaving in Dubai op aan om te onderzoeken waar het ivoor vandaan komt en waar het naartoe zou gaan. De criminelen achter de moorden op olifanten en de ivoorhandel moeten berecht worden. Alleen grondig opsporingsonderzoek kan een einde maken aan deze praktijken,” zegt Mohamed.
Het meeste illegale ivoor is bestemd voor Azië, en dan met name China. De waarde van ivoor neemt hier een vlucht en wordt gezien als slimme investering en als wit goud. Legaal ivoor, dat werd opgekocht tijdens de verkoop van de voorraad van Zuid-Afrika in 2008, is bijna niet meer te krijgen. Hierdoor is de vraag enorm gestegen en steeg om aan de vraag te voldoen ook de illegale handel. Volgens het IFAW zijn er in 2011 tussen de 25.000 en 50.000 olifanten gedood voor hun ivoor.
Slechts weinig dieren worden zo bedreigd door illegale handel als olifanten. Vorig jaar sloeg het IFAW alarm toen honderden olifanten gedood werden in Kameroen. Een recent onderzoek van het IFAW toont aan dat dit grotendeels te wijten is aan de vraag in China en andere Aziatische landen.
Het IFAW assisteert de douane in Dubai met onder meer het trainen van medewerkers om illegale handel op te sporen.
Informatie over de IFAW-campagne tegen ivoorhandel.
Bron: Persbericht IFAW
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dubai, plek van multimiljonairs en hun dubieuze handeltjes.