Aan de rand van het noordelijke Great Barrier Reef is een niet eerder waargenomen, zeker 500 meter hoog koraalrif ontdekt. De laatste ontdekking van deze aard dateert van 120 jaar geleden. Het koraalrif is enorm groot, met een basis van anderhalve kilometer breed en een hoogte van de Eiffeltoren en Euromast op elkaar.

nieuw koraalrif ontdekt
Enorm verticaal koraalrif ontdekt bij Australië | Foto: screenshot video Schmidt Ocean/YouTube

Het rif werd ontdekt tijdens een jaar durende expeditie, waarbij de zeebodem van het noordelijke Great Barrier Reef met 3D-scans in kaart werd gebracht. Dit gebeurde met de onderwaterrobot Falkor, die het rif ook in ‘normale’ beelden filmde. Het rif heeft iets weg van een omgekeerde kiel, anderen noemen het een lemmet van een mes.
.

.
We moeten terug naar de negentiende eeuw voor dergelijke ontdekkingen, die ook aantonen hoe weinig de mens nog weet van de oceanen en wat er zich op grote diepten afspeelt. Naar we weten zijn er nog 7 van dergelijke verticale koraalriffen op aarde.

nieuw koraalrif ontdekt
Wonderlijke vormen op 527 meter diepte | Foto: screenshot video Schmidt Ocean/YouTube

Het Schmidt Ocean Institute was betrokken bij het onderzoek en legde de verkenning van het nieuw ontdekte koraalrif met hun onderwaterrobot Falkor vast. Medeoprichter Wendy Schmidt:

“Onze kennis over de oceaan is lange tijd enorm beperkt geweest. Dankzij nieuwe technologieën die fungeren als onze ogen, oren en handen in de diepzee, kunnen we de oceaan verkennen als nooit tevoren.”

nieuw koraalrif ontdekt
Haaienei in nieuw ontdekt koraalrif | Foto: screenshot video Schmidt Ocean/YouTube

Het onderzoek met onderwaterrobot Falkor zal nog tot half november duren en levert nu al enorm veel nieuwe kennis op over het gebied aan de rand van het Great Barrier Reef. Er werden inmiddels diverse nieuwe koralen, dier- en plantensoorten ontdekt, waaronder wonderlijke zeewezens als een 45 meter lange buiskwal (Siphonophorae).

In onderstaande video kun je de verkenning van het nieuwe koraalrif in real time volgen:
.

.
Bronnen:

Minder dan de helft over van het Great Barrier Reef

.
©AnimalsToday.nl BVR