Door de komst van het internet is de online handel in exotische dieren omhoog geschoten. Onderzoeken naar het online aanbieden van deze dieren laten schrikbarende cijfers zien en meerdere dierenwelzijnsorganisaties hebben de noodklok geluid. Engeland gaat als reactie hierop de wetgeving aanpassen om de deze handel in exotische dieren aan banden te leggen.

exotische dieren
Exotische dieren zijn de dupe van rages en (illegale) handel | Foto credit: Martin Pettitt via Compfight cc

Populaire hoofdrolspelers
Wat hebben de films Harry Potter, Finding Nemo en Ninja Turtles met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht misschien niets, maar deze films zorgden allen voor een sterke stijging in de vraag naar de exotische diersoorten die een belangrijke rol speelden in de films. Zo kon voor sommige diehard Harry Potter-fans een eigen uil niet ontbreken. Een uil die na het eind van de Harry Potter-reeks een stuk minder interessant was geworden en daarom zonder pardon weer werd afgedankt.

‘Schattige’ YouTube filmpjes
Ook de vraag naar clownvisjes uit Finding Nemo en de schildpadden uit Ninja Turtles werden massaal gekocht nadat de films in de bioscoop verschenen. Maar niet alleen populaire films zorgen voor een stijging in de vraag naar exotische dieren. Ook zogenaamd ‘schattige’ YouTube-filmpjes spelen een grote rol hierin. Wie kent het filmpje niet van de plompe lori die op zijn buikje wordt gekriebeld? Iedereen wilde na het zien van dit filmpje gelijk een eigen plompe lori. Maar de gruwel die achter dit filmpje zat, kwam pas later aan het licht. PiepVandaag schreef eerder een artikel over de brute waarheid achter de ‘schattige’ plompe lori filmpjes.

Impulsaankopen
De aankoop van deze diertjes is ontzettend problematisch. Vaak zijn het impulsaankopen en is er geen onderzoek naar de dieren gedaan voor aankoop, waardoor de diertjes snel weg worden gedaan zodra het nieuwe eraf is. Daarnaast zijn veel van deze diertjes ook exotische diersoorten die niet geschikt zijn als huisdier en waarvan het ook vaak niet legaal is om ze te houden.

Meerdere dierwelzijnsorganisaties waarschuwen voor de opkomst van de vraag naar ‘hippe’ huisdieren na de release van populaire films. Zij verwachten dat deze impulsaankopen zullen leiden tot de wijdverspreide aankoop van exotische dierensoorten die ongeschikt zijn als huisdier.

Internet grootste boosdoener
Het grootste probleem is de verkoop van deze exotische dieren online. Onderzoek van Blue Cross en Born Free Foundation toont aan dat er op een willekeurig moment op 6 websites al 25,000 advertenties werden gevonden waarbij maar liefst meer dan 120 verschillende exotische dieren werden aangeboden. In Engeland hebben ze daarom besloten om de online verkoop van exotische dieren te reguleren. Eerdere wetgeving en regels blijken gedateerd vanwege het feit dat ze zijn opgesteld voor de opkomst van het internet.

Becky Thwaites van Blue Cross zegt hierover:

“Het online kopen van een exotische diersoort is helaas veel te makkelijk – enkel een snelle online zoektocht brengt al honderden resultaten voor bijna elke diersoort die je maar kunt bedenken. Het probleem is dat iedereen exotische dieren kan verkopen zonder controles of beperkingen op het gebied van dierenwelzijn, zoals die er wel zijn voor verkopers van dieren in dierenwinkels.”

Binnen deze nieuwe wetgeving zullen online verkopers van dieren worden gedwongen om hun handel te registreren, te verklaren of de dieren een vergunning nodig hebben op grond van de Gevaarlijke Wilde Dieren Act en de gemeenten zullen de ruimtes waar de dieren worden gehouden inspecteren. Hiermee hoopt Engeland de online handel in exotische dieren te kunnen reguleren en hopelijk te verminderen.

Hoe zit het in Nederland?
Ook binnen Nederland is er onderzoek gedaan naar de online handel in exotische dieren. Onderzoek van het IFAW toonde aan dat er in 2014 maar liefst 607 advertenties werden gevonden waarin exotische dieren of onderdelen daarvan werden aangeboden. In Nederland is de wetgeving rond de online handel van exotische diersoorten echter heel complex, waardoor de regulatie hiervan nog steeds erg lastig is. Mocht je twijfelen of een huisdier wel legaal mag worden gehouden in Nederland, kun je wel de huisdierenlijst checken, die is opgesteld door de overheid. Hierin wordt aangegeven welke dieren ‘goedgekeurde’ huisdieren zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met het welzijn van het dier en in hoeverre het houden van bepaalde diersoorten gevaarlijk is voor de omgeving.

Bronnen: Telegraph, RSPCA, Blue Cross, Trouw ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen