Overstromingen hebben sinds zaterdag het landschap overgenomen in de Australische deelstaat New South Wales. Mens en dier kunnen geen kant op en gaan op zoek naar een veilige plek. Emoe Gookie is één van de gelukkige dieren die op tijd konden worden gered.
Emoe Gookie leeft in een privédierentuin van Paul Zammit, naast 400 andere dieren. Doordat het water sinds vorige week zaterdag met bakken uit de hemel komt in New South Wales, is het verblijf van Gookie onder water gelopen. Op zondag is de noodtoestand uitgeroepen en moest iedereen uit het gebied worden geëvacueerd. Met bootjes gingen honderden mensen en dieren op weg naar een hoger gelegen stuk land.
Gookie gered
Er moest snel gehandeld worden, omdat het water soms met 30 centimeter per uur steeg. Samen met nog een stel emoes ging Gookie ervandoor, wat het niet makkelijker maakte om ze te redden. Twee dagen later vond Zammit Gookie terug. Het dier was weggedreven van het verblijf en het zwaar gehad. Nu moesten ze de vogel nog meekrijgen naar het droge land. Zammit zegt daarover:
“Ze stribbelde tegen. Het zou je verbazen hoe sterk emoes zijn, er waren drie volwassen mannen voor nodig om haar in het bootje te krijgen.”
Zammit kon Gookie niet in huis nemen en de emoe is nu veilig ondergebracht bij vrienden, net als veel van de andere dieren. Alleen de herten laat hij wel rondlopen in zijn eigen huis.
.
Vluchtende spinnen
Gookie is niet het enige dier dat gered werd in de afgelopen week. De SES Marine Rescue heeft onder andere honden, vossen, katten en kangoeroes gered. Allemaal kwamen ze in de knel doordat het water zo snel steeg dat ze niet meer zelf konden ontsnappen. Huisdieren werden, waar het kon, meegenomen door vluchtende mensen, maar grotere en wilde dieren, zoals koeien, bleven achter. Maar wat dacht je van de kleinste diertjes onder ons, de spin. Met duizenden tegelijkertijd gingen ze opzoek naar een veilig en droog onderkomen. Shenae Varley, inwoner van het gebied, vertelde;
“Spinnen bedekten het stuk van de trap die niet onder water stond. Er waren ook skinks (soort hagedissen), mieren en krekels. Allemaal probeerden ze weg te komen van de overstromingen. Mijn man wou het met zijn gsm filmen. Toen hij stilstond, klommen er spinnen langs zijn benen.”
Hele weides kleurde bruin en op sociale media werden overal video’s gedeeld met daarop de tocht van de spinnen. De Australische tunnelwebspin, of trechterspin, zit hier ook tussen. Deze spin is dodelijk, maar omdat er een tegengif is heeft deze spin geen mensenlevens meer genomen sinds de jaren tachtig. Maar dan moet je er wel snel bij zijn, wat onder deze omstandigheden lastig is. Het is dus goed opletten geblazen.
.
Toenemend natuurgeweld
Het heeft allemaal zover kunnen komen omdat het dagenlang hard heeft geregend in dit gebied. Een dam kon de watertoevoer niet meer aan en veroorzaakte daarmee zelf een extra overstroming. Aardverschuivingen zorgde ervoor dat stukken wegen wegzakten en huizen uit elkaar werden getrokken. De opwarming van de aarde is grotendeels de veroorzaker van deze ramp. De zeespiegel is wereldwijd hoger dan ooit. Alle weersomstandigheden worden versterkt, wat inhoudt dat wanneer er een ramp ontstaat, deze ook meteen aanzienlijk erger uitpakt dan jaren geleden. Gelukkig zijn de mensen in Australië dit toenemende natuurgeweld gewend en doen ze bij rampen hun best om zo veel mogelijk dieren te redden.
Bronnen:
#GNvdD: Australische vogelspin gered van overstroming (video)
©AnimalsToday.nl Maury Senden