Eksters rouwen, net als mensen, om hun dode soortgenoten. In een geval lag een dode ekster midden op de weg. Het dier was omringd door soortgenoten, die rondjes om hun dode vriend heen liepen en voortdurend hard krijsten. Een van de vogels stapte op het dode dier af, duwde voorzichtig tegen het lijfje en stapte weer naar achteren. Omdat het diertje niet bewoog, deed de vogel weer een stapje naar voren en duwde weer tegen het diertje aan. Daarna pakte de vogel een veer op. Vervolgens vloog een aantal eksters weg en kwam terug met wat gras, dat ze aan weerszijde van hun dode kameraad op de grond legden. Zo bleven ze een tijdje bij hun dode vriend staan.
Emeritus hoogleraar Marc Bekoff van de Universiteit van Colorado, die gespecialiseerd is in diergedrag en –cognitie, heeft dit gedrag bij eksters bestudeerd. Hij ziet het als bewijs dat eksters begrafenisrituelen hebben en complexe emoties vertonen van rouw en compassie. Bekoff is ervan overtuigd dat deze dieren morele intelligentie bezitten en emoties voelen voor hun mede-dieren. Dit gedrag is niet beperkt tot eksters. Ook raven en kraaien rouwen en voeren rituelen uit rond hun gestorven vriend.
Een dier moet weten of iets een negatieve emotie oproept als pijn of angst, om de oorzaak van deze emoties in de toekomst uit de weg te gaan. Bekoff stelt dat emoties onmisbaar zijn, wil een diersoort overleven. Kijk hieronder naar een bijzonder afscheidsritueel van een dode ekster in de Canadese plaats Saskatoon:
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Nina Cohen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik heb toen zo iets wonderlijks meegemaakt het was alsof eksters het aanvoelden dat mijn kat toen doodziek was en een afscheidsritueel hielden. Ik woonde in een hoekflat met zijraam en hoge boom ernaast. Stond in de keuken en hoorde opeens vreselijk veel lawaai gekrijs! Ging naar de huiskamer om te kijken wat er aan de hand was en zag mijn zieke kat op de vensterbank liggen lief naar buiten kijken. Zag wel twintig eksters hupsen en krijsen in de boom precies in gezichtsveld van mijn kat en hij genoot! Dezelfde dag moest mijn kat ingeslapen worden vanwege acute nierziekte en ik heb daarna zoveel gekrijs zoveel eksters niet meer gezien. Ook niet daarvoor. Ik vond het heel bijzonder.
Die eksters sloegen gewoon alarm omdat ze jouw kat daar zagen liggen.
Je kunt natuurlijk overal een mooi verhaal van maken maar hier is helemaal niets wonderlijks aan.
Nee dat komt omdat jij denkt dat dieren net zo hersensloos zijn dan de meeste mensen.
Als je echt met dieren omgaat zul je merken dat de meeste dieren veel meer weten dan de onnozele mens in het algemeen, maar de onnozele mens wil dat liever niet weten, want anders word dat mishandelen en vermoorden van dieren al vervelender.
De ekster die het dichtbij het slachtoffer zit is een jonge vogel, zie je aan veren en rode bek binnenkant.
Klopt helemaal Jan.
Jouw reactie laat zien dat jij i.i.g. nog minder hersencapaciteit hebt dan een ekster.
Mijn Kat lag daar wel vaker en dan af en toe een paar eksters in de boom. Nu die enige keer een invasie van eksters wild springend krijsend op de takken. Sloegen alarm vind ik niet logisch klinken. Mijn Kat lag veilig achter het glas. De eksters zochten hem zelf op waren frank en vrij ergens anders te vliegen. Een wonder of niet, mijn Kat genoot zichtbaar zo kort voor zijn inslapen en dat telt voor mij het meest.
Niet alleen eksters rouwen om hun soortgenoten ook kauwen, kraaien ,roeken en andere vogelsoorten heb ik diverse malen zien rouwen bij overlijden soortgenoot