Onderzoek naar eksters in het wild, uitgevoerd door de universiteit van Seoul (Zuid-Korea), heeft uitgewezen dat wanneer een mens of een ander potentieel roofdier hen aankijkt, de vogels spontaan sneller gaan denken en overgaan tot actie.
Voor vogelspotters is dit waarschijnlijk herkenbaar. Wil je immers een vogel zo dicht mogelijk naderen, kijk hem dan niet aan. Staar je te veel, dan voelt de vogel zich bedreigd en zou er zo maar eens vandoor kunnen gaan. Een hele, goede overlevingsstrategie natuurlijk. Maar die starende blik doet nog meer… Het laat de vogel sneller denken!
Wanneer de onderzoekers al starende eksters benaderden die aan het eten waren, namen de vogels veel sneller een beslissing, wegvliegen of door eten, dan wanneer er geen moment naar hen gekeken werd, maar ze wel werden benaderd.
In hun verslag merken de onderzoekers op dat eksters al eeuwen in de buurt van de mens leven en dus allerlei informatie uit onze gedragingen en gelaatstrekken hebben leren te halen en daar hun gedrag op hebben aangepast.
Bron: MSN Nieuws ©PiepVandaag.nl