Eindelijk is het zover: na een jarenlange lobby van verschillende dierenhulporganisaties is besloten de chipplicht voor katten in te voeren in Nederland. Dit heeft minister Adema (LNV) aan de Tweede Kamer laten weten. Het chippen van katten is heel belangrijk om zoekgeraakte katten sneller en vaker te herenigen met hun eigenaar en het aantal zwerfkatten te verminderen. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de chipplicht ingaat.
Het besluit is vooral het resultaat van de jarenlange lobby die de Stichting Zwerfkatten Nederland, Stichting DierenLot, Stichting Dier & Recht, Amivedi en de NFD hebben gevoerd. Op de Facebookpagina van Stichting Zwerfkatten Nederland is te lezen:
“Veel katten belanden op dit moment onnodig in het asiel. Slechts 29% van niet-gechipte zoekgeraakte katten vindt hun baasje terug. Dat betekent heel veel dierenleed, maar ook tienduizenden wanhopige eigenaren die naar hun kat op zoek zijn. Katten die op straat moeten overleven hebben het vaak zwaar. Ze lijden honger, worden ziek of raken gewond. Dierenartsen krijgen katten op hun behandeltafel zonder eigenaar, waarbij ze niet weten wat ze kunnen en mogen doen. De niet gesteriliseerde poezen krijgen bovendien twee of drie kittennesten per jaar, wat een zwerfkattenprobleem in de hand werkt. Een landelijke chipplicht helpt het zwerfkattenprobleem diervriendelijk op te lossen.”
De chipplicht zal niet alleen gelden voor alle huiskatten, maar ook voor schuurkatten. Besloten is om de schuurkatten formeel te zien als katten met een eigenaar. Mensen die voor zwerfdieren in hun schuur of (volks)tuin zorgen, moeten dus ook deze katten laten chippen.
Oplossen zwerfkattenprobleem: TNRC
In Nederland leven vele zwerfkatten, maar schattingen over de hoeveelheid lopen sterk uiteen. Elke provincie voert een eigen beleid rondom het beheersen van de zwerfkattenpopulaties. Zo is het in Friesland nog gebruikelijk om verwilderde katten dood te schieten. Dat is natuurlijk een onnodige en wrede manier die bovendien weinig blijvend effect heeft en veel weerstand oplevert bij de bevolking.
In de praktijk is al vele malen bewezen dat TNRC (Trap, Neuter, Return, Relocate – Care) wel een goede methode is om het aantal zwerfkatten te beheersen. Met deze methode worden zwerfkatten uit de natuur gevangen, gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt en elders gehuisvest. Bij gesocialiseerde katten wordt gezocht naar een gezin. Voor verwilderde katten wordt een buitenplek gezocht, bijvoorbeeld op een boerderij of in een tuincentrum. Die worden dan in de gaten gehouden en krijgen medische zorg als dat nodig is.
Chipplicht voor katten goed ontvangen
De dierenhulporganisaties zij erg tevreden met het besluit. Er is een goede samenwerking met minister Adema ontstaan. Zo gaat hij met hen in gesprek over hoe de chipplicht hun werk kan ondersteunen. Ook gaat hij onderzoek uitvoeren naar de exacte aantallen zwerfkatten. Met deze gegevens ontstaat er een beter beeld van het probleem en de effecten van de chipplicht. In een persbericht laten de dierenhulporganisaties weten:
“We moeten vooral voorkomen dat katten een probleem worden. Door katteneigenaren te stimuleren om hun huisdier te laten chippen, te registreren en te castreren, kan al heel veel leed voorkomen worden. Een kat helemaal verbieden om buiten te lopen gaat een stap te ver, dat druist volledig in tegen het natuurlijk gedrag en welzijn van de kat,” aldus de dierenhulporganisaties. “Maar het is natuurlijk prima om een kattenren in je tuin te bouwen om te voorkomen dat je kat een muis of vogel pakt of om je kat ’s nachts binnen te houden tijdens het broedseizoen als dat kan.”
Ook de Dierenbescherming is blij met de chipplicht voor katten:
“Een chipplicht voor katten stond bijna 25 jaar met stip bovenaan onze prioriteitenlijst”, zo laat de organisatie weten. “We hebben er vele gesprekken over gevoerd met het ministerie, dus nu het is gelukt hangt nog net de vlag niet buiten.”
Door zowel aan de voorkant als aan de achterkant het zwerfkattenprobleem diervriendelijk aan te pakken, moet het mogelijk zijn om uiterlijk 2040 Nederland zwerfkattenvrij te maken.
Bron:
Petitie: Stop het doodschieten van zwerfkatten in Friesland!
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel