Vanaf dit jaar ontvangen toerende circussen met wilde dieren geen subsidie meer van het Instituut voor Podiumkunsten en Muziek (INAEM), een agentschap van het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport. In drie jaar tijd moet een geleidelijke overgang plaatsvinden naar spektakels zonder het gebruik van deze dieren.

Einde subsidie voor circussen met wilde dieren in Spanje
Einde subsidie voor circussen met wilde dieren in Spanje | Foto: publiek domein

In 2019 kondigde het Spaanse Ministerie van Cultuur en Sport aan in 2022 te stoppen met het subsidiëren van circussen die met wilde dieren werkten in hun optredens, zodat er in drie jaar tijd een geleidelijke overgang kon plaatsvinden naar spektakels zonder het gebruik van deze dieren.

Stop subsidie

InfoCircos, een paraplu-organisatie die zich inzet om wilde dieren te bevrijden uit circussen, Stichting AAP, AnimaNaturalis, Born Free en ANDA strijden in samenwerking om dit doel te bereiken. De overkoepelende organisatie overhandigde in 2016 al een petitie met meer dan tienduizend handtekeningen aan het betrokken Spaanse ministerie, waarin werd gevraagd om te stoppen met het subsidiëren van deze evenementen. De jaarlijkse subsidie per circus wordt geschat op bedragen tussen de 10.000 en 40.000 euro. Marta Merchán, coördinator van InfoCircos:

“Zowel INAEM als InfoCircos probeerden te allen tijde een manier te vinden waarmee deze paar circussen de laatste stap konden zetten in hun overgang naar shows zonder dieren, op een geleidelijke en de minst traumatische manier.”

.

#GNvdD: Circusdieren verboden in deelstaat Spanje

Alternatieve shows

Inmiddels zijn de meeste circussen al overgeschakeld naar alternatieve shows. Momenteel zijn er nog maar twee of drie toerende circussen die nog steeds wilde dieren gebruiken voor hun optredens. Hoewel ook zij alternatieve spektakels uitvoeren. In 78 procent van Spanje is het gebruik van deze dieren voor commerciële doeleinden namelijk al verboden. Namelijk in 11 autonome gemeenschappen en in 500 gemeenten. Om in deze delen van het land te kunnen optreden, moet daarom de uitvoering worden aangepast. Marta Merchán:

“Het sociale en economische effect van de maatregelen om een einde te maken aan het gebruik van wilde dieren in circussen in Spanje, is minimaal. Aan deze paar bedrijven zijn echter aanpassingsperioden en faciliteiten gegeven om de overgang voor hun te vergemakkelijken. Maar het is duidelijk dat ze hun mentaliteit nog moeten aanpassen en mee moeten werken, zoals honderden Spaanse, Europese en circussen wereldwijd al hebben gedaan. Deze zijn gestopt met het gebruik van dieren om zich aan te passen aan de actualiteit en de samenleving.”

.

#GNvdD: Duits circus vervangt wilde dieren door hologrammen (video)

Dierenmishandeling

Het gebruik van wilde dieren in circussen, resulteert vaak in verwondingen, onder andere door het gebruik van martelinstrumenten tijdens trainingen en voorstellingen. Deze zitten verborgen, zodat het publiek deze niet ziet. Daarnaast vormt het ernstige gezondheids- en veiligheidsrisico´s. Wilde dieren in circussen kunnen op geen enkele wijze hun natuurlijke gedrag vertonen. InfoCircos helpt met de opvang van gepensioneerde circusdieren en biedt hen veterinaire zorg en indien nodig therapie.

Bron:

Open brief van Buba aan Graus, Von Martels en Van Helvert

©AnimalsToday.nl Jennie Cools