De Commissie van Milieu van Chili stemde vóór een wetsvoorstel om de races met galgo’s in het land te verbieden. Binnenkort zal er een debat en stemming plaatsvinden in het parlement. Met de nieuwe wet zouden races met honden, ongeacht het ras, beboet worden met een (gevangenis)straf van 64 tot 540 dagen en een geldboete.
De stemming verliep als volgt: er waren 7 stemmen vóór het wetsvoorstel, 4 tegen en 3 onthoudingen. De reden om de races met galgo’s te verbieden ligt ten grondslag aan het idee dat het hierbij om een systematische vorm van dierenleed gaat. De honden verblijven zeer lang in kooien waar niet eens wordt voldaan aan de meest basale voorwaarden voor dierenwelzijn. Daarnaast worden de galgo’s onderworpen aan zware trainingen en ook krijgen ze drugs toegediend om de prestaties in de renbaan te verhogen.
Een andere reden die meeweegt in de discussie om een einde te maken aan de races is de relatie tussen de eigenaar en de hond. Het gaat hierbij niet om een relatie tussen een huisdier en een eigenaar, omdat deze honden als objecten beschouwd worden die nuttig horen te zijn voor een bepaald doel. Dit zou implicaties hebben voor de wijze waarop de eigenaar van de hond het dier verzorgt.
De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel zijn de congresleden Alejandro Bernales en Vlado Mirosevc van de liberale partij Partido Liberal en de partijloze Renato Garín.
Op dit moment woeden er hevige discussies in verschillende landen over het dierenleed in de renbaan. Argentinië verbood de races met greyhounds in 2016 en de staat Florida (Verenigde Staten) besloot in 2018 de races met greyhounds te verbieden. Macau (China) sloot vorig jaar haar enige racebaan waarmee een einde kwam aan de races in de stad, de enige legale renbaan van Azië. Recentelijk kwam naar voren dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland jaarlijks duizenden greyhounds sterven als gevolg van de races.
In Spanje, waar er zowel gejaagd wordt met galgo’s als dat er races plaatsvinden, zijn ze steeds controversiëler, maar de politiek heeft dit onderwerp nog niet op de politieke agenda geplaatst. Hopelijk waait het debat ook over naar Spanje en komt hier snel een einde aan de races en de jacht met galgo’s. De Nederlandse organisatie DutchGalgoLobby blijft zich onvermoeibaar inzetten om een einde te maken aan de galgoproblematiek in Spanje.
Persbericht DutchGalgoLobby
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?