Cambodja heeft het einde aangekondigd van olifantenritjes bij de boeddhistische tempels van Angkor Wat. De populaire toeristenbestemming bij Siem Reap zal niet langer toestaan dat olifanten worden ingezet voor de toeristenindustrie. De dieren mogen vanaf volgend jaar vrij rondlopen op het tempelcomplex.
Geld verdienen met olifantenritjes dankzij de vele toeristen die Angkor Wat bezoeken is er vanaf 2020 niet meer bij. En dat is een goede beslissing, want achter de onschuldig lijkende tochtjes op de rug van een olifant schuilt een wereld van dierenleed, in de vorm van lichamelijke en geestelijke dierenmishandeling.
Murw
Olifanten zijn bijzonder intelligente wezens met een sterk karakter. Om ingezet te kunnen worden als toeristenolifant wordt van kleins af aan de geest van het dier geknakt. Jonge olifanten worden in bedwang gehouden met kettingen en gedwongen om te gehoorzamen door toediening van pijnprikkels, bijvoorbeeld met de olifantenhaak. Dit gaat door net zolang tot het dier murw is en de wil is gebroken.
Een woordvoerder van tempelbeheerder Apsara verklaart:
“Olifantenritjes zijn er hier vanaf 2020 niet meer bij. Olifanten gebruiken voor het verdienen van geld is niet langer gepast. De dieren zullen een natuurlijk leven gaan leiden.”
De tempelbeheerder blijft de olifanten verzorgen, die voortaan vrij op het tempelcomplex van Angkor Wat kunnen rondlopen.
Stop toeristisch vertier met dieren
Het is te hopen dat Angkor Wat het begin is van een olievlek die zich uitbreidt over heel Azië, waarbij olifantenritjes definitief tot het verleden gaan behoren. Tot die tijd herhalen we de oproep om nooit tijdens vakantie te zwichten voor toeristisch vertier met wilde dieren, zoals olifantenritjes, circussen met dieren, op de foto met exotische diersoorten of het geven van geld aan dierentemmers. Al deze dieren worden misbruikt, mishandeld en miskend.
.
- Lees ook:
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel