Een historische stap omtrent stierenvechten in Spanje: het Spaanse ministerie van Cultuur heeft besloten de nationale stierenvechtprijs af te schaffen. In 2011 werd de erkenning ingevoerd ter ere van de aloude nationale sport. Maar vandaag de dag kijken Spanjaarden met een totaal ander blik naar deze wrede traditie en is het hoog tijd voor verandering.

stierenvechtprijs
#GNvdD: Einde nationale stierenvechtprijs in Spanje | Foto: publiek domein

Onlangs publiceerde het officieel staatsbulletin van Spanje (BOE) de afschaffing van de nationale stierenvechtprijs. Het besluit is genomen onder leiding van de minister van Cultruur Ernest Urtasun.
De nationale erkenning voor stierenvechten werd in 2011 ingevoerd ter ere van het culturele belang van stierenvechten. Maar een openbare raadpleging gaf aan dat inmiddels meer dan 90 procent van de ondervraagde Spanjaarden de intrekking van deze nationale erkenning steunde. Hieruit blijkt dat er sinds de invoering een belangrijke verschuiving heeft plaatsgevonden in de perceptie van stierenvechten in de Spaanse maatschappij.

Minder belangstelling

Volgens recente gegevens van de Survey of Cultural Habits and Practices in Spanje bezocht slechts 1,9 procent van de bevolking stierenvechtshows in de periode 2021-2022. Dit weerspiegelt een duidelijke afname van de belangstelling voor deze activiteit. Deze gegevens dragen bij aan een jaar-op-jaar daling van 4,7 procent in het aantal stierenvechtshows dat in het land wordt gehouden. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de bewustwording van dierenleed sterk is gegroeid onder de Spanjaarden.

Minister van Cultuur Ernest Urtasun, (X, voorheen Twitter):

“Er is een maatschappelijke meerderheid onder de Spanjaarden die zich steeds meer bewust is van dierenwelzijn. Met de afschaffing van de Nationale Stierenvechtprijs zetten we een belangrijke stap om onze instellingen aan te passen aan het Spanje van 2024.”

Bewustwording dierenwelzijn

Ook Aïda Gascón, directeur van de Spaanse dierenwelzijnsorganisatie AnimaNaturalis, viert het besluit van het ministerie van Cultuur en ziet dit als een overwinning in de vooruitgang in de richting van een samenleving die empathischer is en de dierenrechten respecteert. Volgens Gascón weerspiegelen dit soort besluiten ook de groeiende betrokkenheid van instellingen bij de bescherming van dieren. Aïda Gascón, AnimaNaturalis:

“De afschaffing van de Nationale Stierenvechtprijs is een duidelijke indicatie dat de Spaanse samenleving aan het veranderen is, en dat steeds meer mensen geweld tegen dieren afwijzen in naam van de cultuur.”

Openbare raadpleging stierenvechtprijs

Volgens Gascón was het openbare raadplegingsproces een sleutelonderdeel in de besluitvorming van het Ministerie van Cultuur. In de eerste fase steunde 96,42 procent van de 3.268 ontvangen berichten de afschaffing van de stierenvechtprijs. In de tweede fase was 91,63 procent van de 215 deelnemers vóór de afschaffing van de prijs. Deze resultaten weerspiegelen een verandering in de culturele waarden van Spanje, waar het stierenvechten niet meer zo relevant is als vorm van entertainment. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner bij het Comité Anti Stierenvechten (CAS International), die in Spanje is opgegroeid, zegt erover:

“Het afschaffen van een stierenvechtprijs was 30 jaar geleden ondenkbaar. Maar de maatschappelijke kijk op het stierenvechten is in de tussentijd ingrijpend veranderd. Alle recente enquêtes over het stierenvechten weerspiegelen hetzelfde beeld: mensen willen ervan af. Zo weten we dat de meerderheid van de Spanjaarden tegen stierenvechten is, en ook tegen de subsidies die naar stierenvechten gaan.”

Niet alleen in Spanje is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Eigenlijk is dat het geval in alle stierenvechtlanden (Spanje, Portugal, Frankrijk, Mexico, Venezuela, Ecuador, Colombia en Peru). Een recent onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat stierengevechten in de Europese landen Spanje, Frankrijk en Portugal worden afgewezen. 77 procent van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt en 58 procent vindt dat het verboden moet worden.

Grootste krant Spanje stopt met rubriek over stierenvechten

Kritiek

De afschaffing van de nationale stierenvechtprijs heeft echter ook tot kritiek geleid uit verschillende hoeken van het land, daar de activiteit diepgeworteld zit in de Spaanse cultuur. Gascón benadrukt ook dat het essentieel is dat het cultuurbeleid in lijn is met de waarden van de huidige samenleving. Een samenleving die prioriteit geeft aan het respecteren van alle levende wezens.

AnimaNaturalis beschouwt de afschaffing van de nationale erkenning niet alleen als een specifieke prestatie, maar ook als onderdeel van een bredere beweging die dierenmishandeling in al zijn vormen wil uitroeien. Aïda Gascón:

“Het stierenvechten kan niet langer worden gezien als een cultureel symbool als de meerderheid van de bevolking het afwijst vanwege de brutaliteit ervan.”

Kortom: er vindt klaarblijkelijk een grote verandering plaats in de Spaanse maatschappij evenals in het Spaanse cultuurbeleid, waar ethiek en empathie voor dieren steeds vaker naar de voorgrond treden. En de afschaffing van de nationale stierenvechtprijs past bij deze grote verandering.

Bron:

#GNvdD: Colombiaanse president maakt verbod stierenvechten officieel

Burgerinitiatief voor einde van stierenvechten in Mexico-Stad

©AnimalsToday.nl Jennie Cools