De minister-president van de Faeröer-Eilanden heeft opdracht gegeven tot een heroverweging van de Grindadráp, de jaarlijkse omstreden dolfijnenjacht. Vorig jaar leidde de ongewoon grote slachtpartij van meer dan 1400 grienden tot grote verontwaardiging.
Op de Faeröer-Eilanden, een Deens autonoom gebied, vindt elk jaar de Grindadráp plaats. Volgens veel bewoners een noodzakelijke en traditionele vorm van visserij die al eeuwenlang beoefend wordt. Volgens steeds meer Denen en dierenvrienden over de hele wereld een nutteloze barbaarse slachtpartij.
16.2.22:The Faroe Islands says it has begun discussions about the future of its controversial dolphin hunt with a decision expected in the coming weeks.
https://t.co/ppp0zxkVwr— SPM🌳 (@SherwoodProjec1) February 19, 2022
Grote verontwaardiging
Tijdens de Grindadráp worden de grienden (een soort dolfijnen) met boten in het nauw gedreven in een ondiepe baai. Daar worden ze door de inwoners met messen gedood. Elke zomer is op beelden te zien hoe het bloed van de gedode grienden het water in de baai rood kleurt. Een beeld dat je niet gauw van je netvlies krijgt.
Ex-voorzitter griendenjacht Faeröer-eilanden: groep moet toegeven dat het fout ging
Gemiddeld doden de vissers tijdens de gruwelijke jacht zo’n zeshonderd grienden. Maar toen vorig jaar als gevolg van een ‘miscalculatie’ een recordaantal van 1400 grienden werd gedood, leidde dat tot grote verontwaardiging.
Heroverwegen
Hierop gaf premier Bárður á Steig Nielsen in september 2021 opdracht om de gebeurtenis te onderzoeken en de jacht te heroverwegen. De resultaten van dit onderzoek werden in februari 2022 in een eerste overleg besproken. Verwacht wordt dat er komende weken een beslissing wordt genomen. Er zouden verschillende opties op tafel liggen.
Om verschillende redenen is er maar één wenselijke uitkomst: dat er een einde komt aan de griendenjacht, die vanuit milieuoogpunt niet duurzaam is, slecht gereglementeerd, in strijd met de Europese en Faeröerse normen inzake dierenwelzijn, en zeer schadelijk voor de gezondheid van de Faeröers door de giftige hoeveelheden kwik in het dolfijnen- en walvisvlees.
Bron:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel