Bij zwangere IJslandse merries wordt op grote schaal bloed afgetapt voor de Nederlandse veehouderij. Uit het bloed van de paarden haalt men een vruchtbaarheidshormoon om dieren in de vee-industrie zo veel mogelijk nakomelingen te laten krijgen. De IJslandse bloedboerderijen zijn extreem wreed en botsen al jaren op veel protest, wat eindelijk effect lijkt te hebben. Is het eind van de bloedboerderijen in zicht?
In Nederland krijgen koeien, varkens, geiten en schapen het hormoon PMSG toegediend om hun vruchtbaarheid te verhogen. Dit hormoon wordt gehaald uit bloed van drachtige merries uit IJsland. Zo’n twee jaar geleden trokken dierenwelzijnsorganisaties aan de bel, toen undercoverbeelden lieten zien hoe merries ernstig mishandeld werden voor het verkrijgen van hun bloed.
.
.
In de schokkende video Land of the 5,000 Blood Mares zie je bijvoorbeeld hoe de dieren met grof geweld naar de plek worden gedreven waar hun bloed wordt afgetapt. Ze worden geslagen met stokken, opgejaagd en gebeten door honden. De beelden waren aanleiding tot een stevige oproep aan de Europese Commissie de productie én import van het vruchtbaarheidshormoon PMSG verkregen uit het merriebloed te verbieden. Daarnaast stelde de veterinaire autoriteit op IJsland een onderzoek in. De reportage Land of the 5,000 Blood Mares kun je hieronder in het Duits zien: Island – Land der 5.000 Blutstuten:
.
Wat veranderde er?
We zijn alweer twee jaar verder. Is er iets veranderd? Het antwoord is nee, er is niks veranderd. Bij zwangere merries wordt nog steeds het bloed afgetapt op IJslandse bloedboerderijen. De zuivel- en vleesindustrie in Nederland gebruikt nog steeds het hormoon PMSG verkregen uit dit bloed. Maar er zijn wel ontwikkelingen gaande, die mogelijk een einde kunnen brengen aan deze wrede handel.
.
Europees Parlement: IJsland moet stoppen met onttrekken bloed van merries
.
In 2022 diende een aantal dierenwelzijn organisaties een klacht in bij de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie. IJsland houdt zich niet aan de regels van de Europese Economische Ruimte met deze bloedhandel. Naast de EU-lidstaten hoort ook onder andere IJsland hierbij. In het kort komt het er hierop neer: je mag geen levende dieren gebruiken voor dierproeven, als er geschikte alternatieven beschikbaar zijn. Om vruchtbaarheid te verhogen zijn er onder meer synthetische middelen beschikbaar, net als betere voeding, meer beweging, contact met beren (mannelijke varkens) et cetera. Kortom, er zijn alternatieven beschikbaar en het is niet nodig om dieren hiervoor te misbruiken.
.
Einde bloedboerderijen IJslandse merries?
De IJslandse regering heeft nu toegegeven dat het klopt dat ze zich niet houden aan de regels én heeft toegezegd dat ze dit in november van dit jaar zullen corrigeren. Dit zou kunnen betekenen dat er eindelijk een einde komt aan bloedboerderijen. Voor de IJslandse merries is dit heel goed nieuws, net als voor hun veulens, want ook zij zijn slachtoffer van deze handel. De meeste veulens zijn een overtollig bijproduct en verdwijnen in de vleesindustrie.
Koeien, varkens, geiten en schapen in Nederland zullen niks merken van het mogelijke einde van bloedboerderijen. Linksom of rechtsom worden zij ingezet als fokmachines. Met een natuurlijk of synthetisch hormoon. Steeds meer, steeds vaker en steeds groter is het motto van de Nederlandse vlees- en zuivelindustrie met betrekking tot hun fokprogramma’s.
Bronnen:
- Animal Welfare Foundation / Tierschutzbund Zürich/YouTube
- Eurogroup for Animals
- Lees ook op AnimalsToday:
.
IJsland legt eigen walvisschip aan de ketting vanwege dierenleed
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen