Jaarlijks sterven miljoenen kippen aan nare ziekten en uitputtingsverschijnselen die veroorzaakt worden door het jarenlange doorfokken om de eierproductie te verhogen. Met een gemiddelde leg van 300 eieren per jaar heeft de moderne kip in feite een hyperactief voortplantingsorgaan, waardoor de kans op bijvoorbeeld eierstokkanker bij geen enkele diersoort zo groot is als bij kippen.

miljoenen kippen
Foto: CIWFNL/flickr

De niet-gedomesticeerde voorouder van de moderne kip legde eieren voor hetzelfde doel als elke andere vogel, namelijk om zich voort te planten. Na het vinden van een partner legde een hen een klein aantal eieren, die werden uitgebroed tot kuikens. De hedendaagse rassen zijn het product van eeuwenlange menselijke invloed op het paringsproces. Als gevolg van generaties lang selectief fokken, leggen de kippen tegenwoordig gemiddeld meer dan 300 eieren per jaar. Ruim twintig keer zoveel als hun wilde soortgenoot. Ondanks dat het eenvoudig lijkt, is het ontwikkelen en leggen van een ei fysiek een ingewikkeld en zwaar proces dat 23 tot 27 uur duurt. Door invloed van de mens gaat dit afmattende proces tegenwoordig achter elkaar door en is daarmee een verwoestende belasting op de kippenlijfjes.

miljoenen kippen
Foto: Pixabay

Kanker
De hedendaagse kip krijgt loopt een grote kans om eierstokkanker te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de kippen deze vorm van kanker ontwikkelt, meer dan welke diersoort ook. Het is zelfs zo dat hennen inmiddels veel gebruikt worden voor dierproeven bij onderzoek naar kanker in de menselijke voortplantingssystemen.

Cloaca prolaps
Niet alleen kanker komt ontzettend veel voor. Ook een cloaca prolaps is een veel voorkomende conditie bij kippen. Vogels leggen hun eieren via het cloacakanaal. Door het vrijwel onophoudelijk leggen van eieren, raakt de cloaca zo uitgeput dat deze niet terug het lichaam in trekt, met shock en fataal bloedverlies als gevolg. 11% van de legkippen op pluimveebedrijven sterft aan een cloaca prolaps.

Calcium-tekort
Meer bekend is het calcium-tekort waar legkippen vaak mee kampen. Vogels hebben botten met een mergholte, waarin calcium wordt opgeslagen voor de productie van eierschalen. Het onophoudelijk produceren van eieren put deze calciumvoorraad soms volledig uit. De hennen halen daarna het benodigde calcium uit andere delen van hun lichaam om toch de harde schalen te kunnen vormen. Hierdoor ontstaat osteoporose en vergroot de kans op botbreuken. Ook kan een kip last krijgen van hypocalciëmie, waarbij de milde verschijnselen zich uiten in de vorm van een verdoofd gevoel en desoriëntatie en de ergere gevolgen fataal kunnen zijn, zoals beroertes en hartaanvallen. Uit een recente studie op pluimveehouderijen naar sterfte niet gerelateerd aan ziekten blijkt dat een calciumtekort de op één na belangrijkste oorzaak is.

miljoenen kippen
Foto: Wakker Dier

Ingekapseld ei
Op de eerste plaats staat het inkapselen van resten ei die achterblijven wanneer een kip na enige tijd produceren niet meer in staat is het hele ei uit te drijven. Het materiaal wordt ingekapseld en zorgt vervolgens voor vaak dodelijke infecties van het buikvlies.

Uiteindelijk sterft het grootste deel van de gedomesticeerde kippen – wanneer ze niet al na 18 maanden worden geslacht vanwege een teruglopende productie – een pijnlijke dood door problemen aan het voortplantingsorganen, ongeacht of de kip uit de industrie komt of hobbymatig wordt gehouden.

miljoenen kippen
Foto: Comité Dierennoodhulp en Red een Legkip

Opvang voor legkippen
Nederland kent een aantal kleinschalige opvangcentra voor kippen, zoals Red een Legkip, die vaak volledig op vrijwilligers draaien. De gelukkige kippen die uit de pluimvee-industrie worden gered, kunnen hier opbloeien tot prachtige wezens vol levenslust en karakter. Ironisch genoeg vallen ze uiteindelijk toch ten prooi aan de industrie vanwege de ziektes waar hun doorgefokte lichaampjes mee te maken krijgen. Red een Legkip gebruikt soms hormoonproducerende implantaten om de leg te stoppen, maar dat is eenmalig en alleen wanneer een kip windeieren blijft leggen en een antibioticakuur niet helpt. Hiermee zijn voor deze kippen de grootste problemen verholpen en kunnen de dames van hun oude dag genieten.

Het bewustzijn omtrent de werkelijke prijs die er wordt betaald voor een ei is groeiende, en daarmee ook de kritiek op de sector. Kippen worden opeengepakt gehouden met ziekten als de vogelgriep tot gevolg, dieren krijgen geen individuele zorg, de haantjes –die de pluimveehouderij als nutteloos beschouwd- worden gedood. Kritische consumenten kiezen er steeds vaker voor om geen eieren meer te gebruiken. Het veganisme, waarbij niet alleen eieren, maar elke vorm van dierenleed wordt gemeden, is in opkomst. Zo worden er in Nederland 100% plantaardige festivals georganiseerd en wordt het assortiment in supermarkten aangepast door de almaar groter wordende vraag naar veganistische producten.

Bron: Huffington Post ©AnimalsToday Esther van der Spek