Als je denkt dat je goed bezig bent met vrije uitloop- of biologische eitjes, check dan ook eens de etiketten van koek, cake of kant-en-klare maaltijden. Vaak zit achter die eieren een heel ander verhaal. Dat blijkt ook weer uit undercoverbeelden gemaakt bij een eierboerderij in het Engelse West Sussex.
Dierenrechtenorganisatie Animal Equality heeft onthutsende beelden vrijgegeven van het lijden van leghennen op eierboerderij Kinswood Eggs in Engeland. Op deze boerderij hebben de leghennen per hen nog minder leefruimte dan een A4’tje. Hiermee is de boerderij in overtreding van de wet; Animal Equality heeft dan ook een aanklacht ingediend bij het Ministerie van Milieu, Voedselvoorziening en Agrarische Zaken. Bekijk de schokkende video van Animal Equality hieronder:
.
.
Hoewel het grootste deel van de eieren dat gekocht wordt in Groot-Brittannië vrije uitloop of biologisch is, gebruiken nog steeds veel bedrijven kooieieren voor het maken van koekjes, cakes en kant-en-klaarmaaltijden. Als consument kun je het etiket checken of er vrije uitloopeieren zijn gebruikt of niet. Als het niet zo is, dan is dit veelal het verhaal…
Consument gefopt
Onderzoekers van Animal Equality bezochten Kinswood Eggs dit jaar meerdere keren tussen juni en september. De boerderij, die eieren levert aan groothandels en cateringbedrijven, houdt ongeveer 320.000 hennen die per jaar zo’n 72 miljoen eieren leggen. Deze eieren dragen het label ‘Laid in Britain’ (= gelegd in Groot-Brittannië). Een kwaliteitslabel, dat de consument een hoge standaard van voedselveiligheid én dierenwelzijn garandeert.
Levenslang in een kooi
Bij Kinswood Eggs komen de leghennen als kuiken binnen. Deze kuikens wacht een leven van lijden. Staand op gaas, met geen enkele mogelijkheid ook maar iets van natuurlijk gedrag te vertonen. Zonlicht zullen ze nooit zien, of de aarde aan hun poten voelen. Frisse lucht zullen ze pas inademen als ze na 85 weken kaal en letterlijk “uitgelegd” in een krat naar het slachthuis worden afgevoerd.
Op de beelden is te zien hoe de dieren in de overvolle kooi over elkaar heen klauteren, op zoek naar ruimte. De dierenactivisten telden minimaal 100 hennen op een kooi van 300 cm bij 152 cm. Dit is 70 procent van een A4’tje per vogel. Onder deze afgrijselijke omstandigheden is het voor de dieren onmogelijk om ook maar iets van hun natuurlijk gedrag te vertonen, zoals scharrelen of een stofbad nemen. Met als gevolg dat de dieren stijf van de stress staan, agressief gedrag naar elkaar vertonen en hun veren verliezen. Sommige hennen waren bijna volledig kaal.
Hygiëne?
Niet elk dier haalt het tot de slacht. Sommige dieren sterven in deze hel. Animal Equality-medewerkers filmden hun lichamen in staat van ontbinding in de kooi, tussen hun levende soortgenootjes. Dat de boerderij het met de hygiëne niet zo nauw neemt, blijkt ook wel uit de afvaltonnen met gebroken, rottende eieren, dode leghennen, maden en zelfs een dode muis. Behalve goor en onhygiënisch is het vooral zeer onmenselijk om dieren zo intens te laten lijden, waarin ze opgesloten in kooien niets van hun natuurlijk gedrag kunnen uiten.
Professor Andrew Knight, hoofd van het Centrum voor Dierenwelzijn aan de Universiteit van Winchester, bekeek de beelden en concludeerde dat de vogels serieuze welzijnsproblemen vertoonden.
“De vogels die zo dicht opeengepakt waren konden nauwelijk natuurlijk gedrag vertonen, zoals het uitslaan van hun vleugels of klapperen met hun vleugels. Hierdoor ontstaat stress. Als vogels chronisch gestrest zijn op deze manier, verliezen ze hun veren doordat ze elkaar agressief gaan pikken. De kale omgeving waar deze vogels worden gehouden, heeft niets van de natuurlijke omgeving van kippen, waar ze natuurlijk gedrag als foerageren in bladafval kunnen vertonen. De dode kippen in de kooi zijn behalve onhygiënisch, ook ziekteverwekkend.”
Abigail Penny, directeur van Animal Equality in het Verenigd Koninkrijk:
“Net een paar dagen na hun geboorte worden deze kuikens in ijzeren kooien gestopt en voor altijd opgesloten. Bedrijven schetsen graag een beeld van ‘gelukkige leghennen die graag een eitje voor ons leggen’, maar ze vergeten erbij te vertellen dat 40 procent van alle leghennen in het Verenigd Koninkrijk opgesloten zit in een kooi. Kooien zijn ongelooflijk wreed en het wordt tijd dat ze worden verboden. De leefomstandigheden die we hebben gefilmd van dit gecertificeerde ei zijn ronduit walgelijk. Als je karkassen in staat van ontbinding en muizengif in een restaurant zou zien liggen, zou je er nooit meer eten.”
Volgens het Ministerie bestaat er “strikte regelgeving om het dierenwelzijn van alle pluimvee te bewaken, waar elke boerderij zich aan heeft te houden:
“Wij nemen alle potentiële schendingen van dierenwelzijnswetten heel serieus en onderzoeken alle aantijgingen. Waar wetten worden geschonden, worden adequate maatregelen genomen.”
Wat kun jij doen?
We wachten de spierballentaal van het Britse Ministerie even af, maar wat kun je zelf hieraan doen? Heel simpel: weet wat je eet. Check het etiket van koekjes, cakes, gebakjes en kant-en-klaarmaaltijden en als er geen vrije uitloop- of biologisch ei op staat, dan weet je nu genoeg. Behalve undercoveronderzoek zet Animal Equality zich enorm in om de consument voor te lichten over de omstandigheden waaronder dierlijk voedsel op je bord wordt voortgebracht. Animal Equality roept op tot een meer plantaardig dieet, zonder eieren waarvoor leghennen (en de ‘nutteloze’ haantjes niet te vergeten) intens lijden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl