Terwijl egels in Europa worden bedreigd door mensen, marters, vossen en dassen, hebben deze dieren in Nieuw-Zeeland vrijwel geen natuurlijke vijanden. Ze werden naar het eiland gebracht door Britse kolonisten en nu veroorzaakt dat grote problemen.
De eerste egels werden in 1869 naar Nieuw-Zeeland gebracht door Britse kolonisten. In eerste instantie werden de dieren overgebracht om iets van thuis mee te nemen, maar later werd hun komst goedgepraat als preventiemiddel tegen slakken – die eveneens waren geïntroduceerd door kolonisten. Na een aantal mislukte transporten lukte het de egels om te aarden rond 1890. Tegen het eind van de negentiende eeuw werden er egelpopulaties gerapporteerd op meerdere plekken in Nieuw-Zeeland.
.
.
In Europa is de status van de egel onzeker. Zo schreven wij een paar maanden geleden nog een artikel over egeltellingen, om de soort in de gaten te houden nu deze wordt bedreigd door de betegeling van tuinen en bladblazers. In Nieuw-Zeeland daarentegen is de egel uitgegroeid tot een groot probleem en door de autoriteiten nu officieel bestempeld als plaag, net zoals de rat. Op het eiland kwamen namelijk van oorsprong geen zoogdieren voor, dus de egel kent amper natuurlijke vijanden. Zonder deze verspreiden zij zich snel en terroriseren andere diersoorten, zoals hagedissen, sprinkhanen en bedreigde vogels.
Volgens de autoriteiten in Nieuw-Zeeland kan het zo niet langer. Er is besloten om het eiland ‘egelvrij’ te maken, aangezien deze dieren het ecosysteem in gevaar brengen. Ambtenaar Tim Lovegrove:
“Het zijn in feite buitengewoon destructieve roofdieren die we absoluut moeten verwijderen.”
Het plan is om 3.200 hectare land van het Mackensie Basin aan te pakken, maar ook in Auckland zal er fel opgetreden worden tegen de egels. Zo’n 20 procent van de eieren van de zeldzame plevier zou door egels worden opgegeten. Vanaf juli zullen de egels bestreden worden met bejaging, valstrikken en vergif.
Oorspronkelijk was het plan om de egels levend te vangen en terug te brengen naar Europa, aangezien de egel daar juist bedreigd wordt. Helaas blijkt dit niet mogelijk en is het nog onbekend hoeveel egels er deze zomer aan zullen moeten gaan geloven.
Bronnen:
- The Guardian
- HLN
- New Zealand Journal of Zoology via TandF online (pdf)
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?