Heb je een egel gezien? Daar kan je wat mee! Tijdens de jaarlijkse Egeltelling in het weekend van 13, 14 en 15 september staat de egel weer in de schijnwerpers. Hoe gaat het met de egel en waar komen egels voor? Geef je waarnemingen door en help mee deze vragen te beantwoorden.
Ondanks dat er in 2023 een recordaantal egels werd geteld tijdens het Egelweekend, neemt het aantal egels in Nederland af. Dat komt onder andere door meer droge zomers, het verkeer en opgeruimde tuinen. Door te tellen tijdens het jaarlijkse Egelweekend proberen de Zoogdiervereniging en Egelbescherming Nederland met Waarneming.nl erachter te komen waar egels precies leven.
Egel gezien? Dit kan je ermee!
Let vooral in de schemering, extra goed op of je een egel ziet in je tuin of een andere plek. Zie je er een of zelfs meer? Ga dan naar Tuintelling.nl en voer in hoeveel egels je tegelijkertijd gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien, is dit waardevolle informatie – geef dan als aantal ‘nul’ door. Als je een egel gezien hebt buiten jouw tuin, geef dit dan door via Waarneming.nl of Telmee.nl. Wees uiteraard wel voorzichtig, verstoor de dieren niet tijdens het tellen. Ook waarnemingen van dode egels kun je doorgeven.
Overdag slapen egels en ’s nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Je verwacht daarom niet dat egels moeilijk kunnen zien in het donker. In plaats van hun ogen gebruiken ze vooral hun neus om iets lekkers te zoeken. Een egel kan een prooi tot drie centimeter onder de grond ruiken.
Vetvoorraad opslaan
In het najaar gaan egels hard op zoek naar genoeg voedsel, om een vetvoorraad op te slaan. Van ongeveer oktober tot en met april liggen ze in een diepe winterslaap, waarbij ze soms tot 30 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Om zoveel mogelijk egels te zien, kan je daarom het beste tellen in het najaar, zo rond de schemering. Veel succes en verstoor ze niet!
Bron:
- Persbericht Zoogdiervereniging
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Karen’s blog: Red egels, verbied bladblazers na ingang vorstperiode
©AnimalsToday.nl