Afgelopen week stonden ze bij de Dierenambulance Vianen en omstreken verbaasd te kijken toen ze een egel op een lijmplank binnen kregen. Een lijmplank! Verboden en uitermate wreed, en bovendien vaak de vanger van het verkeerde dier. Onze redacteur Laura Lancée sprak met Gerrit de Boom van de Dierenambulance over de geredde egel.
Stel je voor: je bent een egel en je gaat op zoek naar voedsel. Je loopt te scharrelen maar ineens zitten je handen en voeten vastgeplakt aan de grond, je probeert los te komen, maar dat helpt niet. Steeds meer kom je vast te zitten, met je neus, je buik, je oogleden. Het moet een vreselijke ervaring zijn, en juist daarom is het plaatsen van een lijmplank voor het bestrijden van welk dier dan ook in Nederland verboden als een vorm van dierenmishandeling.
Egel gered
Dat neemt niet weg dat er toch nog steeds mensen zijn die het nodig vinden om een lijmplank neer te leggen. En zo kon het gebeuren dat eerder deze week een mevrouw voor de deur stond van de Dierenambulance Vianen en omstreken, met een lijmplank en een gehavende egel. Het dier was op de lijmplank terecht gekomen in het gebied rondom station Culemborg, waar de vrouw hem opmerkte, meenam, losweekte van de plank (met pindakaas!) en naar de dierenambulance bracht.
Daar werd het diertje bekeken en doorgestuurd naar de vaste opvang De Toevlucht in Amsterdam, “een oase in de Bijlmer”, aldus Gerrit de Boom, coördinator en medeoprichter van de dierenambulance.
“Toen de egel bij ons binnenkwam was hij gelukkig al van de plank af en kon hij zich uitstrekken. Dat is een goed teken, want het betekent dat er geen lichaamsdelen aan elkaar waren geplakt. Waarschijnlijk zat hij nog niet erg lang op de plank, en ook het warme weer zal hem geholpen hebben. Dat maakt de lijm minder plakkerig. Desalniettemin zijn ze nog uren bezig geweest de lijm van zijn lijfje te verwijderen, voordat hij ingepoederd en wel kon gaan bijkomen. Het was lang niet zeker of hij het zou gaan halen.”
Lijmplank verboden
De lijmplank is dus verboden, maar kan met een speciale ontheffing nog wel ingezet worden tegen muizen en ratten. Ook dat wordt door dierenorganisaties als de Dierenambulance, de Dierenpolitie en de Dierenbescherming sterk ontraden. Te vaak zijn het hele andere dieren die op de plank vastlopen, zoals egels of katten. Maar ook als het wel gaat om de ‘bedoelde’ ratten en muizen, is de manier waarop ze aan hun einde moeten komen gewoon verschrikkelijk.
We zijn verheugd om te constateren dat @bol_com opnieuw lijmvallen voor #muizen en #ratten uit hun assortiment heeft verwijderd om ethische redenen. De @rijksoverheid zou een verbod op verkoop moeten invoeren want nu worden vrijwel alle verkochte #lijmvallen illegaal gebruikt 😪 pic.twitter.com/xCGjKWj8gN
— Team Huismuizen (@huismuizen) August 21, 2021
Gerrit de Boom heeft in zestien jaar bij de Dierenambulance maar twee of drie keer met een lijmplank te maken gehad, en al helemaal nooit in de stad. Hij vraagt zich dan ook af wat de reden was voor het plaatsen ervan bij het drukbezochte gebied bij het treinstation.
“Is het stoerdoenerij? Wreedheid? Heeft iemand echt gedacht dat daar te veel ratten leven? Ik roep degene die de plank geplaatst heeft eens goed bij zichzelf te rade te gaan, en zich af te vragen wat hij of zij er zelf van zou vinden om zo behandeld te worden.”
Herstel
Intussen is de egel aan het herstellen en zijn de laatste berichten goed. Gelukkig heeft hij dit beangstigende avontuur overleefd en kan binnenkort weer de natuur in.
Dankzij degenen die zich voor hem hebben ingezet. Gerrit kan maar één ding zeggen:
“Gebruik je verstand en doe het niet. Er zijn echt andere manieren om overlast van bepaalde dieren tegen te gaan.”
Alternatieven voor wrede middelen als knaagdiergif of lijmplanken, zijn bijvoorbeeld muizen- of knaagdiervallen in de vorm van een kooitje waar je wat voedsel in legt en die dichtklappen als het hele dier erin zit (dus niet als het dier ertussen kan komen). Daarna laat je het diertje snel weer vrij in het wild. Ook kun je ze verjagen door wat etherische munt- of Eucalyptusolie op een watje neer te leggen. Of een knoflookteen, of thee. Echt, er is keuze genoeg.
Een wilde huismuis, moedermuis die zo veel aandacht aan het nestje voor haar babymuisjes heeft besteedt, die gun je toch niet dat haar jongen later overlijden door vallen, gif of lijmplanken! 🐭#natuur #muizen #huismuis pic.twitter.com/LZgsedqhom
— Team Huismuizen (@huismuizen) September 7, 2021
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?