Konijnen die voor hun vlees gehouden worden in kooien hebben ernstige welzijnsproblemen. Dat zegt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in een rapport. De bewegingsvrijheid in de opfokkooien is zeer beperkt en de dieren hebben nauwelijks ruimte voor natuurlijk gedrag. Dat geldt ook voor de zogenaamde ‘welzijnskooien’, die in Nederland veel gebruikt worden. De EU moet de konijnenkooien eindelijk gaan verbieden, zegt Compassion in World Farming (CIWF).

Europese voedselautoriteit: kooikonijnen vleesindustrie welzijnsproblemen
Europese voedselautoriteit: kooikonijnen vleesindustrie hebben ernstige welzijnsproblemen | Foto: CIWF

Jaarlijks worden in Europa 180 miljoen konijnen gehouden voor hun vlees. Daarmee zijn het – na kippen – de meest gehouden productiedieren. De overgrote meerderheid van de konijnen zit in kooien van draad en gaas en komt daar alleen uit voor de laatste reis. De onderzoekers van EFSA, de Europese tegenhanger van de Nederlandse NVWA, pleiten voor verbetering van het welzijn van de kooikonijnen.

Konijnenkooien verbieden

Internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) voert al lang campagne voor een verbod op kooien. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Konijnen in de Europese vee-industrie staan hun hele leven op draadgaas dat in hun pootjes snijdt. Graven, springen, rennen, de meest basale gedragingen wordt hun ontnomen. Dit alarmerende rapport stelt het nog eens zwart op wit. Het is de hoogste tijd dat Europa in actie komt en de kooien – dus ook de zogenoemde ‘welzijnskooien’ – verbiedt.”

Afgelopen jaar tekenden op initiatief van CIWF zo’n 1,6 miljoen Europeanen het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’, voor een verbod op het gebruik van kooien voor onder meer konijnen in de veehouderij, vanwege het ernstige dierenleed.
.

1,5 miljoen Europeanen tegen kooien in de veehouderij

Toekomst zonder kooien

Naar aanleiding van diverse campagnes stemde het Europese Parlement in 2017 voor een toekomst zonder kooien in de konijnenhouderij. Ook moeten er specifieke welzijnsregels voor konijnen komen. Maar Europese welzijnsregels over onder andere leefruimte, zoals die bestaan voor varkens en kippen, ontbreken echter tot op heden en konijnen zijn in veel landen vogelvrij.

In Nederland bestaan er wel regels voor konijnen, maar die zijn beperkt en staan het houden van konijnen in kleine kooien toe. Een deel van de konijnen in Nederland wordt in parksystemen gehouden. Daar hebben de dieren meer ruimte en leven ze in groepen, maar ook hier zijn veel welzijns- en gezondheidsproblemen, waaronder hoge kans op ziekte, honger en gebrek aan rust. Het EFSA-rapport onderstreept dat in biologische houderijsystemen, waarbij konijnen naar buiten kunnen en de ruimte krijgen, de dieren doorgaans wel een goed leven hebben.
.

  • Lees ook:

De konijnenhouderij is een gruwelijke industrie (video)

.
Bron: