Hoewel in Amerika vele meters sneeuw zijn gevallen, blijft het in Europa bijzonder mild deze winter. En dat is in de natuur duidelijk te merken. Planten en bomen staan vol in de knop, overal steken krokusjes en zelfs ook al narcissen de kop op. Maar ook de dierenwereld denkt dat het lente is: de eerste vlinders zijn al waargenomen.
De laatste dagen worden er in België meerdere dagvlinders waargenomen en ook in Nederland zijn de eerste vlinders al gesignaleerd. Vooral de citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia worden gezien, veel vroeger dan gemiddeld. Er kan nog steeds vorst voorkomen en het is mogelijk dat de planten, waarvan deze vlinders leven, nog niet in bloei zijn.
“Dat zijn niet toevallig vier soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen”, zegt Ruben Meert van Insectenwerkgroep Voelspriet. “Zodra de temperaturen hoog genoeg worden, ontwaken ze om zich tegoed te doen aan de zon, en aan de nectar van ontluikende voorjaarsbloeiers. Dat is elk jaar zo, en dit jaar nog wat vroeger dan anders.”
Volgens Jens D’Haeseleer van Natuurpunt.be zijn meerdere insecten enkele weken vroeger dan vorig jaar, maar toen hadden we te maken met een lange winter.
“Ten opzichte van een gemiddelde winter zijn ze anderhalve week tot twee weken vroeger.”
Koninginnen van hommels starten momenteel nesten op en honingbijen waren bijna de hele winter actief.
Voor dieren is temperatuur een graadmeter om uit hun winterslaap te komen, maar planten wachten de lengte van de dag en het aantal lichturen af.
“Dat kan een mismatch opleveren, insecten die snel reageren op warme dagen stuiten op onvoldoende voedsel”, verklaart Jens D’Haeseleer.
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor