Voor het eerst in eeuwen zullen binnenkort in het Verenigd Koninkrijk jonge ooievaars in het wild uit het ei kruipen. Drie broedparen hebben een nest gebouwd in het westen van het graafschap Sussex; de ooievaarskuikens worden half mei verwacht.
Hoewel er speciale ooievaarsplatforms voor de witte vogels zijn gebouwd, hebben de dieren ervoor gekozen zelf hun nesten te bouwen in eikenbomen op het landgoed Knepp, het centrum van een herintroductieproject voor ooievaars.
Al honderden jaren broeden er geen ooievaars meer in het Verenigd Koninkrijk, waarschijnlijk al niet meer sinds 1416 en mogelijk zelfs nog langer geleden. Om de majestueuze vogels te herintroduceren zijn er ruim 100 ooievaars in gevangenschap gefokt en uitgezet op drie locaties in de graafschappen Sussex en Surrey, waaronder het landgoed Knepp, een voormalig zuivelbedrijf waar nu meer ruimte is voor wilde natuur in combinatie met safaritoerisme. Dit terrein van ruim 14 vierkante kilometer is vlakbij het plaatsje Storrington, ook bekend als Estorchestone (woonplaats van de witte ooievaars), dat vermeld staat in het Domesday Book (een document uit 1086 waarin alle bezittingen en eigenaren in het land zijn opgenomen, red.).
Kans op ooievaarskuikens groot
Ooievaars zijn monogame vogels. Vorig jaar had een broedpaar drie eieren gelegd in een nest in een van de bomen van het Knepp-terrein, maar die kwamen helaas niet uit. Dit jaar zijn camera’s opgehangen, gericht op het nest, maar het paar heeft het oude nest verlaten en een nieuw nest gebouwd. Hierin hebben ze vijf eieren gelegd. Ook twee andere broedparen hebben eieren gelegd. De kans is groot dat in ieder geval 1 broedsel succesvol is en dat de eerste in het wild opgegroeide ooievaarskuikens komende zomer kunnen uitvliegen.
White Stork Project, betrokken bij de herintroductie van ooievaars, plaatste onderstaand verslag op YouTube:
.
.
Lucy Groves van Durrell Wildlife Conservation Trust, ook een van de partners van het herintroductieprogramma, is enthousiast:
“Het vrouwtje was vorige lente net vier jaar oud en was een beetje te jong om te broeden. Maar dit jaar weten ze duidelijk wat ze moeten doen en zijn ze koploper. Het is heel spannend, het wordt een fantastisch jaar.”
Ooievaars trekken in de winter naar het zuiden. Sommige milieubeschermers vreesden dat de vogels die in gevangenschap waren uitgebroed en uitgezet in het Verenigd Koninkrijk het kanaal niet zouden kunnen oversteken. Maar zij hoefden niet te vrezen: 22 van de 24 vogels die in het Cotswold Wildlife Park zijn gefokt en vorige zomer in West-Sussex werden uitgezet zijn naar de Mediterranee en Noord-Afrika gevlogen. Aangezien ooievaars meestal terugkeren naar hun land van herkomst om te broeden, worden ze weer terug verwacht als ze hieraan toe zijn.
Ruim 100 ooievaars
Op het terrein van Knepp en omliggend gebied leven nu meer dan 100 ooievaars in het wild en in omheinde hokken, die open zijn aan de bovenkant. De vogels kunnen hieruit wegvliegen als ze dit willen en andersom wilde vogels aantrekken. Het mannetje in het eerste broedpaar is een wilde, ongeringde vogel van het Europese continent. Niet alleen ooievaars leven op het Knepp-landgoed, ook andere wilde dieren komen er voor. Zo zijn er bevers uitgezet in een afgesloten gebied en zijn er zeldzame dieren te vinden als nachtegalen, tortelduiven en de grote weerschijnvlinder.
Als de ooievaarskuikens midden mei uit het ei komen, duurt het zo’n 60 dagen voor ze kunnen vliegen. Verwacht wordt dat ze na drie jaar in het zuiden weer naar Engeland terugkeren om te broeden. Doel van het herintroductieproject is om in 2030 30 wilde broedparen te hebben. Ook het kraanvogelproject is zeer succesvol gebleken: afgelopen zomer waren er 56 broedparen, het hoogste aantal in 400 jaar tijd.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde