In het zuidwesten van Kenia, om precies te zijn in Maasai Mara hebben de eerste zwarte neushoorns een microchip in hun hoorn en een oormerk gekregen. Volgend jaar krijgen alle 1030 zwarte – en witte neushoorn een microchip.
Helaas is de vraag naar hoorns erg groot. Sinds begin dit jaar zijn dan ook 21 neushoorns gedood door stropers, alleen al in Kenia. Dankzij de chip, in combinatie met het gebruik van DNA technologie kunnen alle neushoorns van Kenia worden gevolgd. Door de chip wordt het ook mogelijk om de herkomst van inbeslaggenomen gesmokkelde hoorns aan een specifiek gestroopt dier te koppelen. Dit is belangrijk in rechtszaken. Dankzij de chip wordt nu cruciaal bewijsmateriaal geleverd.
Chips en scanners geleverd
Dankzij ingezamelde gelden door het Wereld Natuur Fonds (WNF) konden chips en scanners geleverd worden.
“Stropers van bedreigde diersoorten worden steeds ingenieuzer om aan de massale vraag naar hoorn te voldoen. Het is van groot belang dat Kenia ook technische hoogstandjes inzet om de toekomst van de neushoorn zeker te stellen”, aldus Mohammed Awer, van het WNF Kenia.
Helaas worden de wetten in Afrika en Azië slecht gehandhaafd, zodat grote, criminele bendes niet veel te duchten hebben. Niet alleen het stropen is een groot probleem in Kenia, ook de illegale handel in bedreigde dieren is ‘big business’ in dit Oost-Afrikaanse land. Ieder jaar gaat hier een bedrag van zes tot acht miljard euro om.
CITES top
Samen met Kenya Wildlife Services (KWS) zorgt het WNF ervoor dat Kenia kan voldoen aan de afspraken die gemaakt zijn op de laatste CITES top. CITES staat voor Convention on the Innational Trade in Endangered Species. Aangesloten landen bij dit verdrag bepalen samen of handel in een bepaalde dier- of plantensoort is toegestaan.
Vorig jaar (2012) zijn in Afrika 745 neushoorns door stropers gedood, waarvan de meeste (668 dieren) in Zuid-Afrika.
Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?