De eerste groep konikpaarden in de Oostvaardersplassen is vanochtend op transport gezet naar Wit-Rusland. In totaal 50 van de 150 dieren zijn nu vertrokken, na een vertraging van bijna een maand. Sinds medio juni stonden de paarden in quarantaine, maar ook toen in Nederland recordtemperaturen gemeten werden vonden Staatsbosbeheer en toezichthouder NVWA het niet nodig om de paarden schaduw aan te bieden. Dit leidde tot protesten en aangifte bij de politie.
Ook na een spoeddebat vorige week, waarvoor de Provinciale Statenleden van Flevoland teruggeroepen werden van reces, bleek Staatsbosbeheer – gesteund door de NVWA – de wet te blijven negeren en kregen de binnen de vangkraal gehouden paarden geen wettelijk vereiste beschutting om zich te kunnen onttrekken aan de brandende zon. Het bleek dat het oordeel dat de paarden ‘in goede conditie’ waren voldoende reden was om de Nederlandse wetgeving op het vlak van gehouden dieren te negeren.
Konikpaarden OVP krijgen geen wettelijk vereiste beschutting
Wit-Rusland
De 150 geselecteerde konikpaarden gaan naar het Naliboksky natuurreservaat in Wit-Rusland, waar ze opnieuw een maand in quarantaine moeten. Oorspronkelijk stond hun vertrek gepland voor half juli, maar door administratieve rompslomp leverde dit vertraging op. Verwacht wordt dat de eerste groep paarden morgen aankomt op de nieuwe locatie in Wit-Rusland.
Omroep Flevoland maakte onderstaand verslag:
Afschot en herplaatsing grote grazers
In september 2018 werd besloten om in de Oostvaardersplassen grote aantallen edelherten af te schieten en een deel van de konikpaarden uit het gebied te verhuizen naar elders. De hoeveelheid heckrunderen mocht gelijk blijven. In maart 2019 werd een groep van 29 koniks uit de OVP naar Spanje overgebracht.
- Lees ook:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?