Het vinden van het eerste kievitsei is een traditie in Nederland en staat symbool voor de aanvang van de lente. Overal in het land zijn de mensen naarstig op zoek naar dit eerste ei dat daarna gemeld wordt aan de burgemeester ter plaatse.
De traditie rond het zoeken leeft het meest in Friesland, maar hier worden de kievitseieren over het algemeen later gevonden dan in de zuidelijker gelegen provincies. Het is in de Europese Unie verboden om kievitseieren te rapen, maar helaas heeft Friesland hierin een uitzonderingspositie.
In de rest van Nederland moet het ei onaangetast blijven liggen en mag er dus niet geraapt worden. In Friesland mag er tussen 1 maart en 9 april tot maximaal 15 eieren per persoon geraapt worden. Hierbij ligt het provinciale maximum op 6.307 kievietseieren.
In Friesland neemt de commissaris van de Koningin traditiegetrouw het eerste kievitsei in ontvangst.
©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Gelukkig zijn er door het koude voorjaar maar 17 eieren gevonden! Mede door de kou zal het maaien van gras ook later beginnen, dit zou wel eens een best jaar voor de kievit kunnen worden! Het is van de zotte dat van een beschermde, in aantal teruglopende vogel eieren geraapt mogen worden omdat een rechter dat goedkeurt. Traditie’s waarbij dieren of mensen in het geding zijn, moeten we vanaf.