De eerste jonge dassen zijn geboren. Februari is een piekmaand wat betreft dassengeboortes. De meeste jonge dasjes worden in deze wintermaand geboren.
Gezien het feit de zwangerschap van de das zo’n 50 dagen (7 weken) duurt en de paringstijd van februari tot maart is, is het vreemd dat de kleine dasjes pas in februari worden geboren. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste eicellen die succesvol zijn uitgekomen al in maart of april zijn bevrucht. Dit fenomeen heet ‘uitgestelde embryo-ontwikkeling’ en komt bij vele zoogdieren voor.
Na de bevruchting van de eicel, deelt het zich een aantal keren en nestelt zich daarna niet direct in de baarmoederwand, zoals bijvoorbeeld wel bij vossen gebeurt. De cel blijft in de baarmoeder zweven en nestelt zich in sommige gevallen pas na tien maanden.
Kleine dasjes
Per worp krijgen dassen één tot vijf jongen, die blind en kaal ter wereld komen. Ze zijn niet veel groter van zo’n tien centimeter en wegen honderd gram. In het begin is de neus roze gekleurd en deze wordt langzaam donkerder, waarna ook het kenmerkende gestreepte zwart-wit-patroon op de kop verschijnt.
Als de jonge dassen zo’n acht weken oud zijn, dus in april, komen ze voor het eerst boven de grond. De weken erna gaan de jongen steeds meer gedrag van hun ouders vertonen, zoals het graven naar voedsel. In de eerste weken brengen de kleine dasjes vooral tijd door met hun moeder, waarna ze steeds meer omgaan met andere dieren uit de burcht.
Jaar van de Das
De das werd 50 jaar geleden nog ernstig bedreigd in Nederland, maar dankzij een geslaagde reddingsoperatie zijn de aantallen en de verspreiding flink toegenomen. De Zoogdiervereniging en Das&Boom hebben 2015 uitgeroepen tot het Jaar van de Das. Er staan diverse activiteiten op het programma, met als belangrijkste een dassentelling en het verschijnen van een boek over de das. Daarnaast zal de organisatie algemeen publiek voorlichten over de das en werken we aan een symposium voor vrijwillige en professionele dassenonderzoekers en beleidsmakers. Voor de jeugd wordt er een lesbrief over de das gemaakt.
Bronnen: Natuurbericht, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor