Voor het eerst is in Indonesië een handelaar in hondenvlees veroordeeld door de rechter. De historische uitspraak volgde vorige maand op de vondst van een truck met 78 honden op weg naar het slachthuis. Dog Meat Free Indonesia (DMFI) zet zich al jaren in tegen de vaak wrede praktijken, en hoopt dat de uitspraak een helder signaal is dat handel in hond illegaal is én bestraft wordt.
De veroordeelde is een man van 48 jaar oud. De politie van Kulon Progo op West-Java hield hem in mei dan dit jaar aan, toen hij onderweg was met 78 in jute zakken verpakte honden in het laadruim van zijn truck. Maar liefst 16 van hen hebben de tocht niet overleefd en stierven van honger en uitdroging. De man was op weg van Garut naar Solo, waar de honden zouden worden verhandeld en geslacht voor menselijke consumptie.
De handelaar is schuldig bevonden aan overtreding van een aantal punten in wet nummer 41 uit 2014, inzake Veehouderij en Gezondheid. De man werd aangehouden omdat hij met truck en lading de provinciegrens was overgestoken zonder de vereiste papieren, waarmee kan worden aangetoond dat de dieren gezond en voldoende gevaccineerd waren. Hij is veroordeeld tot gevangenisstraf van 10 maanden en een geldboete van 150 miljoen roepia, wat neerkomt op ongeveer 8.900 euro.
Gestolen honden
Hoogstwaarschijnlijk, want zo gaat het vaak in deze business, waren ook deze honden van straat geplukt en ingeladen zonder onderscheid te maken tussen zwerfhonden, waakhonden of huisdieren. Enkele dieren droegen nog een halsband, deze keer niet voor een wandeling maar om aan de truck te worden vastgebonden tijdens hun gruwelijke rit van tenminste tien uur lang.
.
Handel in hondenvlees
Dog Meat Free Indonesia doet sinds 2016 onderzoek naar de handel in hondenvlees voor menselijke consumptie. Zij stelden vast dat maandelijks tienduizenden honden van straat worden meegenomen en illegaal afgevoerd. Velen van hen sterven tijdens de vangst en het transport door uitdroging, hartfalen, ongelukken en verwondingen die ze onderweg oplopen. Zij die het wel overleven komen terecht in slachthuizen, waar ze worden geslagen of opgehangen om leeg te bloeden, of op markten waar ze het risico lopen ten overstaan van publiek en soortgenoten te worden doodgeknuppeld.
.
Gezondheidsrisico’s
Lola Webber, woonachtig in Bali en campagne-directeur voor DMFI en Humane Society International (HSI), is tevreden met het nieuws:
“De veroordeling is een sterk signaal aan handelaren dat deze brute handel illegaal is en niet wordt getolereerd in Indonesië. Wij pleiten voor een nationaal verbod op de handel in hondenvlees, maar tot die tijd hopen we dat deze uitspraak autoriteiten in alle districten van Indonesië aanspoort om bestaande regelgeving te handhaven om deze handel aan te pakken. Er is gewoon geen excuus voor! Naast dierenleed, levert het ook risico’s op voor de volksgezondheid en de veiligheid. Dat komt omdat honden vaak samen met andere dieren geslacht worden, bijvoorbeeld op de beruchte markten van Noord-Sulawesi. Daar komen allerlei dieren, ook wilde dieren, met elkaar in contact. De ziektekiemen die zij met zich dragen kunnen makkelijk overspringen op andere dieren of op mensen, via de slager, de transporteur, de handelaar, de consument en zelfs de toeristen die staan te filmen. Ook daarom willen we dat de handel in dit soort vlees stopt, en hopen we dat de uitspraak van de rechter slechts de eerste is in een lange reeks.”
Enkele feiten over hondenvlees in Indonesië:
- Slechts 4,5 procent van de Indonesische bevolking eet hondenvlees, en een klein groepje leeft van de handel. In absolute getallen gaat het om veel individuen: in de Centraal-Javaanse stad Solo bijvoorbeeld, worden per maand ruim 13.500 honden geslacht en aan restaurants geleverd.
- Rabiës of hondsdolheid komt voor in Indonesië. De acht provincies waar rabiës is uitgebannen, riskeren met de hondenhandel herintroductie van deze ziekte. Door niet in te grijpen ter voorkoming van verspreiding, schendt Indonesië internationale verdragen voor voedselveiligheid.
- DMFI heeft meldingen verzameld van hondeneigenaren wiens hond ’s nachts op brute wijze uit huis werd gestolen, en die door de politie niet serieus worden genomen als ze aangifte gaan doen. De dieven gaan vrijuit.
- Het verzet tegen de handel in hondenvlees groeit in Azië. Thailand, Taiwan, Hong Kong, de Filipijnen en twee grote steden in China hebben de handel in honden- en kattenvlees inmiddels verboden om redenen van dierenwelzijn en volksgezondheid. Ook in Indonesië is het op een paar plekken niet toegestaan.
- DMFI krijgt steun van mondiale en Indonesische beroemdheden. Zo werd een brief aan president Joko Widodo in 2018 ondertekend door Simon Cowell, Ellen DeGeneres, Cameron Diaz, Pierce Brosnan en vele anderen.
Bronnen:
- Humane Society International
- Star
- Lees ook:
.
Kittens van BBQ verkocht op Indonesische markt, ondanks verbod
©AnimalsToday.nl Laura Lancée