Op 23 november 2023 heeft de EU de eerste vrijhandelsovereenkomst met een dierenwelzijnsvoorwaarde goedgekeurd. Het gaat specifiek om een handelsakkoord met Nieuw-Zeeland. Het is de eerste keer dat de EU een bindende overeenkomst ratificeert dat de markttoegang beperkt op basis van dierenwelzijnsnormen. Maar tot hoever wordt er echt rekening gehouden met dierenwelzijn?
Nieuw-Zeeland is een grote handelspartner van de EU. Voordat de handelsovereenkomst werd goedgekeurd, mochten de handelspartners uit beide regio’s jaarlijks stevige importtarieven afrekenen. De overeenkomst maakt hier een einde aan: voor bijna alle producten komt een 0 procent tarief.
Dierenwelzijnsvoorwaarde
Baanbrekend is dat partijen afspreken om dierenwelzijn meer aandacht te geven. Bepaald is dat er maximaal 10.000 ton rundvlees tegen een tarief van 7,5 procent geïmporteerd mag worden naar de EU. Dat is een eerste stap: de massale productie van rundvlees is allesbehalve goed voor het klimaat. Ook verhoogt het tarief de eindprijs van het product, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om rundvlees te kopen.
Een tweede belangrijke voorwaarde is dat het enkel mag gaan om grasgevoerd rundvlees. Met deze laatste voorwaarde spreken de partijen zich uit tegen de zeer bekritiseerde praktijken van ‘feedlots’. In een feedlot worden de runderen de laatste maanden van hun leven op een kleine, overvolle weide gevoerd met graan. Milieu- en dierenorganisaties zijn fel tegen deze schadelijke praktijk, omdat de dieren in korte periode worden vetgemest en ze hun dagen moeten doorbrengen midden in hun eigen uitwerpselen en urine. Veel dieren sterven dan ook in deze omstandigheden als gevolg van ademhalings- en spijsverteringsziekten.
Handelsovereenkomst
Dierenorganisaties zien de handelsovereenkomst als een stap vooruit voor het dierenwelzijn en het milieu. De EU en Nieuw-Zeeland spreken zich hiermee duidelijk uit tegen dieronvriendelijke praktijken en laten zien dat de landbouw anders moet worden ingericht dan vroeger. Ook komt dit overeen met wat Europeanen willen: volgens de Eurobarometer wil maar liefst 84 procent van de Europeanen dat de EU de import van dierlijke producten beter regelt.
Meest diervriendelijke handelsakkoord ooit?
Vanuit de EU wordt dit handelsakkoord geprezen als het meest ambitieuze akkoord op het gebeid van duurzaamheid dat zij ooit heeft gesloten. Maar is dit akkoord echt zo ambitieus als we kijken naar de dieren?
Het is goed dat de partijen de feedlots uit de ban willen doen. Echter, er zijn nauwelijks nog feedlots in de regio’s te vinden. Het verbod op feedlots is dan ook meer ter preventie dan dat het een groot verschil brengt voor de huidige situatie.
Het zou dan ook vooruitstrevender zijn geweest als aan het welzijn van de dieren uit de zuivelindustrie of de visserij werd gedacht. Ook hebben de partijen de kans onbenut gelaten om een verandering te brengen in de gekooide varkenshouderij. Het kooiverbod staat op dit moment namelijk sterk ter discussie in de EU. Wellicht was juist dit akkoord een slim moment geweest om extra druk op te leggen aan boeren die hun varkens nog in kooien houden.
Daarnaast zijn er geen sancties in de overeenkomst opgenomen voor het geval dat een handelspartner de dierenwelzijnsnormen schendt. Weliswaar beloven de partijen dat zij zich aan de voorwaarden zullen houden, maar als zij dit niet doen dan bestaat er geen handhavingsmiddel.
Bronnen:
- Eurogroup for Animals
- European Commission
- World Animal Protection
- Food Ingredients First (1, 2)
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?