Al lang is er ophef over de extreme fokkerij van kortsnuitige honden over de hele wereld. In Nederland zijn er grote stappen gezet om de gezondheid van deze dieren op nummer één te zetten. Helaas komt er nu droevig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk; het eerste nestje haarloze Franse Bulldogs is een feit.
De Franse Bulldog is niet vreemd van de aanpassing van zijn uiterlijk. Een kortere snuit bij deze honden heeft een soort aanzien gekregen. Het is bovendien alsof dit altijd al zo was. Niets is minder waar. De mens heeft besloten dat dit een mooier aanzicht is dan de normale, langere snuit die deze honden oorspronkelijk bezaten. Nu willen mensen van een vachtloze huid een nieuwe beauty-standaard maken bij deze dieren. Fokkers spelen hier al te graag op in. Zowaar komen er steeds meer verhalen naar boven over nestjes met deze haarloze, kortsnuitige honden.
This is a hugely concerning example of extreme breeding. Unscrupulous breeders will stop at nothing to offer something 'unique' to impressionable buyers at the expense of the dogs' health & welfare.
Always pick #HealthOverLooks when getting a puppy.https://t.co/YV8C60XTmK
— BritishVets (@BritishVets) January 27, 2022
Angst
De British Veterinary Association (BVA) in het VK viel steil achterover toen zij het nieuws lazen over deze extreme vorm van hondenfok. “Ik zou willen dat we potentiële eigenaren kunnen laten begrijpen hoeveel van deze extreme fokkerij het dagelijkse welzijn van deze honden echt beïnvloedt”, laat Justine Shotton, voorzitter van BVA, geschrokken weten:
“We hebben het gevoel dat veel van dit soort honden die op de markt worden gebracht als zeer zeldzaam of bijzonder uniek, gewoon worden gefokt als een soort populariteitsding om mensen mogelijk aangetrokken te voelen tot deze honden.”
Schadelijke aandoeningen
Niet alleen Franse Bulldogs lopen het risico op gezondheidsklachten, andere kortsnuitige honden zijn hier niet veilig voor. Deze hondenrassen zijn vatbaarder voor huidkanker, ademhalingsproblemen, zonnesteken, oogzweren, spinale problemen en andere huidaandoeningen. Daarnaast zijn ze minder goed in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren, en meer vatbaar voor acne en huidinfecties wanneer de juiste zorg ontbreekt. Als er zo door wordt gefokt met deze honden, kunnen de uitkomsten alleen maar verergeren.
Why This Hairless French Bulldog Litter Sparked Anger https://t.co/WEz7yR7qxO #frenchie
— An Angel With Paws (@AngelWithPaws) January 28, 2022
Stoplichtsysteem
In Nederland is er een stoplichtsysteem gecreëerd om aan te geven welke honden wel en niet mogen worden gefokt. Rood betekent compleet verboden; oranje dat het toegestaan is mits er aan bepaalde regels wordt voldaan; en groen is vrijheid voor fokkerij. Door de uitpuilende ogen en plooien in de huid, is de Franse Bulldog de vijfde in de rang van extreemste kortsnuitige hondenrassen. Het is dus verboden om met deze dieren te fokken. Daarnaast is er sinds mei 2020 geen stamboom meer beschikbaar voor deze hondenrassen.
Toekomst van kortsnuitige honden
Door deze maatregelen mogen deze rassen niet meer deelnemen aan hondenshows en komen organisaties er sneller achter welke fokkerij zich niet aan de regels houdt. Helaas is dit nog niet overal in Nederland – en daarbuiten – goed geregeld. Hierdoor worden Franse Bulldogs en verwante rassen nog altijd gebruikt door de mens. Als deze trend doorzet kunnen deze extreme schoonheidsidealen de doorgefokte honden fataal worden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Maury Senden
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat bezielt mensen toch?
Blijkbaar willen zij een hond of ander dier als een soort accessoire zien waar zij mee kunnen pronken tegen over visite en kennissen.
En dat moet dan vooral “anders dan anders” zijn.
Dus geen gewone hond of kat, nee, maar met een véél te korte snuit en andere extreme afwijkingen en zonder haar.
Ik begrijp nog steeds niet dat er puur vanuit hebzucht zo veel intens dierenleed gecreëerd mag en kan worden en dat regeringen daar niet tegen optreden en het verbieden.
Het is wereldwijd nog steeds in en in triest gesteld met eisen op het gebied van dierenwelzijn.