Uit een update van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat banken in hun financieringsbeleid niet veel wijzer zijn geworden als het gaat om dierenwelzijn. Van de tien financiële instellingen die werden onderzocht schoren Aegon, ABN Amro, Delta Lloyd, Rabobank en ING een diepe onvoldoende.
Zo krijgt Delta Lloyd volgens de Eerlijke Bankwijzer één punt, ING en ABN Amro scoren twee punten, Aegon drie en Rabobank krijgt slechts vier punten. Rabobank en ING scoren zelfs twee punten minder dan het jaar hiervoor. De Rabobank vindt de productie van bont prima, accepteert de genetische manipulatie van dieren en heeft geen beleid voor de dieren in dierentuinen en circussen.
Volgens de Dierenbescherming zetten de banken die wel een voldoende krijgen voor dierenwelzijn niet door en ontwikkelen zij daarbij nauwelijks tot geen nieuw beleid op dit gebied. Alleen Triodos, ASN Bank en SNS scoren hoger. Zo wil SNS onder andere geen krediet verstrekken aan bontfokkers en financiert Triodos geen bio-industrie.
Volgens de Eerlijke Bankwijzer is puntenverlies van ING onder andere bepaald door de traagheid waarmee de bank beleid maakt van het voornemen bedrijven te stimuleren over te gaan op een zogenaamde diervriendelijkere productie. De Rabobank benoemde voorheen ‘Verantwoord omgaan met dieren’ op hun website. Inmiddels valt hier echter niets meer over te lezen. Alsmede de tekst “Veehouders, viskwekers en veehandelaren en -transporteurs dienen zich bij het omgaan met dieren te houden aan de juridische eisen en ethische codes die hiervoor in de samenleving gelden”, is volgens de Dierenbescherming verdwenen.
De Eerlijke bankwijzer is een initiatief van onder meer Oxfam, Dierenbescherming, Milieudefensie en FNV Mondiaal.
Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wij zitten al jaren naar volle tevredenheid bij Triodosbank. Als je hen belt merk je ook dat je met betrokken mensen te maken hebt die je op een deskundige en menselijke manier helpen i.p.v. de ingestudeerde verhaaltjes en “beleefdheden” bij andere banken.