Dronebeelden laten zien dat er bij eendenslachter Tomassen Duck-To nog steeds eenden in kratten worden gegooid tijdens het vangen en laden. Zes jaar geleden beloofden Tomassen Duck-To en de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) de misstanden aan te pakken, nadat undercoverbeelden deze hadden aangetoond. Helaas is er in de tussentijd weinig veranderd.
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights deed onderzoek naar het vangen en laden van eenden bij Tomassen Duck-To en filmde de misstanden bij eendenmesterijen in Laren, Eibergen, Barneveld, Hierden en Terwolde in Gelderland, Zeewolde in Flevoland en Dalfsen in Overijssel. Via dronebeelden is te zien dat het personeel de eenden ruw en van een afstand in de transportladen gooit. Ook worden dieren in de lades gepropt. Animal Rights laat ook zien dat de eenden door het smijtwerk keer op keer tegen het frame van de container en bovenliggende lades aan klappen. Ook raken de dieren bekneld wanneer lades achteloos worden dichtgeduwd of getrapt. Verder worden individuele eenden getrapt en geslagen en vallen ze uit lades op de grond. Ze worden dan ruw opgeraapt en terug in een lade gesmeten.
Weer in kratten gesmeten
Animal Rights filmde ook op het bedrijf in Dalfsen, waar de organisatie in 2018 misstanden aantoonde. Ook hier smeet het personeel toen de eenden in kratten. Ook werden eenden doodgeslagen. De betrokkenden kregen een boeten van € 1.500,-. Erwin Vermeulen, adviseur bij Animal Rights:
“Animal Rights is van mening dat uit deze nieuwe beelden blijkt dat er nog altijd sprake is van een bedrijfscultuur van minachting voor en veronachtzaming van het welzijn van de dieren.”
”Het toont aan dat het bestaande interventiebeleid van de NVWA niet effectief is, dat de opgelegde boetes en waarschuwingen niet tot gedragsverandering hebben geleid en er dus geen “afschrikwekkend effect” vanuit gaat. Er zijn overduidelijk geen “grote stappen” gezet. Boets van € 1.500,- doen deze keer dan ook geen “recht aan de situatie”. Ter bestraffing en ter afschrikking dienen bedrijven te worden gesloten en licenties te worden ingetrokken.”
Beloftes Tomassen Duck-To
Naar aanleiding van de uitzending op 5 juli 2018 door RTLNieuws van de Animal Rights undercoverbeelden kwam eendenslachter Tomassen Duck-To met een aanscherping van de vang- en laadregels. Onder meer zou het personeel de eenden in kratten moeten zetten en het ingooien van de dieren zou niet langer toegestaan zijn. De nieuwe beelden tonen aan dat het personeel de eenden niet in de lades zet maar van een afstand werpt.
Volgens de aagescherpte laadregels zou de eendenhouder (of een aangewezen vervanger) toezicht houden op de manier van laden en het gedrag van het ingehuurde personeel. Indien nodig moet deze persoon corrigerend optreden. Ook staat er dat indien chauffeurs misstanden zien, zij dit bij de eendenhouder moeten melden. In de beelden die door Animal Rights zijn gemaakt is te zien hoe de chauffeurs van Tomassen continu getuigen zijn van het gooi en smijtwerk. De eendenhouder zou volgens de aangescherpte regels op de hoogte moeten zijn. Vermeulen:
“Dit houdt in dat naast de vangploeg ook de eendenhouder(s) en de eendenintegratie Tomassen Duck-To via haar chauffeurs verantwoordelijkheid dragen voor de overtredingen…Uiteindelijk werken alle betrokkenen op de een of andere wijze voor Tomassen.”
Misstanden eendenfokkerijen: eenden geschopt en doodgeslagen
NVWA
De NVWA beloofde in 2018 vaker onaangekondigde controles te doen ten tijde van het vangen en laden van eenden voor transport naar het slachthuis.
Uit recent opgevraagde informatie via de Wet open overheid blijkt dat in de 6 jaar sinds de eendenvang-undercoverbeelden van Animal Rights er door de NVWA zes keer is gecontroleerd bij het vangen van eenden; vier maal bij de eendenhouderijen waar Animal Rights in 2018 de beelden maakten, één keer naar aanleiding van geconstateerde afwijkingen in het slachthuis, en één keer op een andere locatie. De laatste controle is van oktober 2019, vier-en-een-half jaar geleden.
De NVWA belooft, in reactie op de beelden die door RTLNieuws zijn getoond, dat ze gaat optreden tegen de bedrijven die zich schuldig maken aan dierenleed. Vermeulen:
”We verwachten van de NVWA dat ze optreedt tegen alle betrokkenen, van vangploegen, tot eendenhouders, tot Tomassen Duck-To zelf.”
Daarnaast is Animal Rights van mening dat de vangmethode (van eenden aan de nek) zelf in strijd is met onder andere de Europese Transportverordening en de Wet dieren.
”We gaan er vanuit dat we de NVWA via een handhavingsverzoek en uiteindelijk de rechter zullen moeten dwingen hier tegen op te treden.”
Tomassen Duck-To slacht eenden voor hun vlees. Ook verkoopt het bedrijf de veren van de dieren voor het maken van donzen dekbedden en kussens.
Bronnen:
- Persbericht Animal Rights
- RTLNieuws
- Lees ook:
Boetes helpen niet tegen dierenleed bij eendenslachter Tomassen Duck-To
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer