Eenden die onder een zogenaamd ‘kwaliteitslabel’ in de schappen liggen van grote supermarktketens in Engeland worden vlak voor hun gruweldood nog eens extra mishandeld door de slachthuismedewerkers. Uit undercoverbeelden gemaakt in een Engels slachthuis blijkt maar weer eens hoe afgrijselijk er met dieren in abattoirs wordt omgegaan. 

eenden in Engeland mishandeld voor de slacht
1 van de 8.000.000 afgemaakte eenden per jaar | Foto: screenshot video Animal Justice Project/YouTube

De undercoverbeelden werden afgelopen september in Engeland gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Justice Project (AJP) in het slachthuis van Gressingham Duck in Suffolk. Gressingham Duck is de grootste producent van eendenvlees in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf slacht ongeveer 8.000.000 (!) eenden per jaar en voorziet de grote supermarktketens als Sainsbury’s, Waitrose en Tesco van eend met het Red Tractor-kwaliteitslabel.

eenden in Engeland mishandeld voor de slacht
Met geweld ondersteboven opgehangen | Foto: screenshot video Animal Justice Project/YouTube

Elektrisch bad

Volgens de onderzoekers van AJP kwamen de dieren aan bij het slachthuis in vieze kratten, met enorme zweren. Op de beelden zie je dat de eenden vervolgens met geweld door de medewerkers uit de kratten worden gerukt en ondersteboven aan hun poten worden opgehangen aan haken. Medewerkers gebruiken zelfs levende eenden om stukken afgescheurde poten van de haken te af te slaan. Meerdere medewerkers zijn op de video tegen elkaar aan het schreeuwen, wat tot agressieve behandeling van de dieren leidt. Claire Palmer, woordvoerder van Animal Justice Project:

“Medewerkers zie je op de beelden ontzettend wreed met de dieren omgaan. Ze worden met geweld aan hun poten opgehangen, wat extra pijn veroorzaakt. Ook worden de eenden hardhandig aan hun hoofd, nek, vleugels of poten uit de kratten gesleurd. Hiermee worden de regels overtreden.”

Volgens de richtlijnen mogen de dieren maximaal 2 minuten ondersteboven hangen. Echter, sommige dieren hingen door een stilstaande slachtlijn 12 of zelfs 14 minuten voordat ze uit hun lijden werden verlost. Als de dieren ondersteboven hangen, wat uiteraard zeer stressvol is, gaan ze vervolgens met hun kop door een elektrisch waterbad. Claire Palmer:

“Ironisch genoeg is het meeste water dat de eenden ooit in hun leven zullen zien het elektrische waterbad in het slachthuis. Consumenten moeten weten dat hun keuzes in de aanloop naar kerst een enorme impact hebben op de levens van dieren.”

Bekijk de schokkende beelden hieronder. Levende wezens die voor de slachthuismedewerkers geen stuiver waard zijn, zo wordt er met ze omgegaan:
.

Legaal ernstig dierenleed

Het gebruik van haken is legaal, maar adviseurs van de overheid die gaan over het welzijn van productiedieren riepen in 2009 al dat levende dieren aan haken hangen moet worden uitgefaseerd, omdat het ‘flinke pijn en stress kan veroorzaken’. Maar het ruw behandelen van de dieren, ze aan hun lichaamsdelen trekken en slepen gaat wél in tegen de regels die gelden bij het slachtproces.

De onderzoekers van Animal Justice Project zagen bij het slachthuis in Suffolk in één dag al 15 overtredingen van richtlijnen die gelden in de EU, het Verenigd Koninkrijk en binnen het Red Tractor-label. Zo horen vogels elkaar op de slachtlijn niet aan te raken, maar dat gebeurde dus wel. Hierdoor krijgen vogels al voordat ze in het elektrische waterbad bewusteloos raken al niet-fatale schokken door via de andere vogels. Een lijdensweg.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft net als de Britse ‘Farm Animal Welfare Council’ erop aangedrongen, dat het levend ophangen van vogels aan haken en elektrische waterbadbedwelming zo snel mogelijk moet worden vervangen door een andere methode om ‘vogels ernstige welzijnsgevolgen te besparen’.

eenden in Engeland mishandeld voor de slacht
Met hun kop door het elektrische waterbad | Foto: screenshot video Animal Justice Project/YouTube

Loze woorden

Red Tractor en de supermarktketens zeggen de aantijgingen heel serieus te nemen en beloven actie ‘indien nodig’. Dat klinkt weer veelbelovend. Gressingham Duck reageert stoïcijns op de beelden:

“Wij zien een goed draaiende pluimveeslachterij met hoge welzijnsstandaarden en geen duidelijk bewijs van mishandeling of verwaarlozing door de medewerkers. Er zijn acties die niet representatief zijn voor onze hoge standaarden. Deze gaan we onderzoeken met een externe partij en passende maatregelen zullen worden genomen om verbeteringen aan te brengen. Het welzijn van onze vogels is een absolute prioriteit.”

Dat het welzijn van de vogels hun ‘absolute prioriteit’ heeft, hebben we eerder gehoord van Gressingham. Vorig jaar schreven we al over eenden die in de houderij van Gressingham werden rondgeslingerd als zwerfafval.
.

Eenden rondgeslingerd bij fokkerij Verenigd Koninkrijk

.
Bedrijven als deze bestaan bij het gratie van de consument. Zolang de consument eend of andere dieren op zijn bord wil, blijft dit soort leed bestaan.

Bron:

©AnimalsToday.nl