Vandaag start een nieuwe radio-campagne van Wakker Dier over uierontsteking bij melkkoeien. Jaarlijks ervaart een op de vier melkkoeien pijn door een ontstoken uier. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Schokkend veel dieren krijgen te maken met deze pijnlijk aandoening. Viezigheid en slechte hygiëne in stallen zijn hier een belangrijke oorzaak van.”
Uierontsteking is een veelvoorkomend welzijnsprobleem bij melkkoeien. Vieze ligplekken en niet goed ontsmette melkmachines zijn namelijk broedplaatsen van bacteriën die uierontsteking kunnen veroorzaken. Koeien die een verlaagde weerstand hebben of beschadigde tepels, lopen meer kans op deze ziekte. Ook genetische selectie op veel melkgeven heeft koeien vatbaarder gemaakt voor uierontstekingen.
Een uierontsteking is één van de hoofdredenen waarom koeien worden afgevoerd naar de slacht. Melkfabrieken willen namelijk geen melk van koeien met een hoge ontstekingswaarde. Anne Hilhorst:
“Zo’n zieke koe is dan niet langer een verdienmodel maar wordt vaak een kostenpost en een risico. En dan wordt ze dus afgedankt.”
Pijnbestrijding niet verplicht
Hoewel het gebruik van pijnbestrijdingsmiddelen bij uierontsteking toeneemt, is het wettelijk niet verplicht en schrijven de meeste keurmerken het ook niet voor. Met uitzondering van het Beter Leven Keurmerk. Terwijl pijnbestrijding het lijden van de koe sterk vermindert en zelfs kan helpen bij het herstel van de koe.
Mythe van de blije melkkoe
De radiospot is de tweede van een serie radio-spots en abri’s waarin Wakker Dier stalgeheimen onthult. Anne Hilhorst: “Wij willen mensen wakker schudden over het lijden van melkkoeien in de melk-industrie. De sector schept een mythe van gezonde, blije koeien in de wei die wij ontkrachten.”
Zuiver is niet zo zuiver
Wakker Dier startte deze zomer een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven. Daarvoor moet ze hard werken onder vaak slechte stalomstandigheden. Bovendien zijn veel dieren ziek, of de uitputting nabij. Wakker Dier wil namelijk dat alle melk gaat voldoen aan minstens één ster van het Beter Leven Keurmerk of Nederlands biologisch.
Cijfers
Uierontsteking (mastitis) komt voor in verschillende gradaties. Wetenschappers en boeren maken een onderscheid tussen klinische (zichtbare) en subklinische (moeilijk zichtbare, vaak lichtere) mastitis. Van zichtbare uierontsteking wordt algemeen aangenomen dat dit pijnlijk tot zeer pijnlijk is voor koeien. Bij niet klinische mastitis zijn de meningen verdeeld over hoe pijnlijk het is. Volgens recente rapporten lijdt jaarlijks zo’n 25 tot 30 procent van de koeien aan klinische uierontsteking en nog eens zo’n 30 procent aan subklinische ontsteking. Ten slotte geneest een gemiddelde uierontsteking binnen een maand. Bij sommige dieren wordt de ontsteking chronisch.
Bron:
©AnimalsToday.nl