Negentien procent van alle reptielen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zoological Society of London (ZSL) in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Uit veldonderzoek blijkt dat drie van de onderzochte soorten mogelijk al zijn uitgestorven. Twee recente zoektochten naar de boshagedis Ameiva vittata in het leefgebied in Bolivia leverden niets op. Grote delen van deze bergbossen zijn verloren gegaan door houtkap voor brandhout en bouwmateriaal en uitbreiding van landbouwactiviteiten.
Vooral in tropische gebieden worden reptielen bedreigd in hun voortbestaan. “Omdat reptielen vaak onder extreme omstandigheden leven, is het gemakkelijk om aan te nemen dat ze ook wel overleven in onze veranderende wereld”, zegt Dr. Monika Böhm, hoofdauteur van het onderzoeksrapport.
“Veel soorten zijn echter hooggespecialiseerd in de manier waarop ze gebruik maken van hun leefomgeving. Dit maakt ze juist bijzonder kwetsbaar voor veranderingen”, aldus Böhm. De wetenschappelijke gegevens uit het onderzoek zullen worden verwerkt in de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten.
Binnen de zeer diverse groep reptielen is het risico op uitsterven niet overal even groot. Door het grote beslag dat de mens op rivieren en meren legt, lopen zoetwaterschildpadden een bijzonder hoog risico op uitsterven. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de soorten zoetwaterschildpadden bedreigd wordt.
Bron: Persbericht UICN