De 18 vrouwelijke Java-apen, die in januari op bij Stichting AAP terechtkwamen, nadat een laboratorium besloot te stoppen met proeven op apen, gaan een mooi, nieuw leven tegemoet. Op 24 oktober verhuizen de dieren naar hun nieuwe, permanente verblijf op het Spaanse eiland Menorca.
De dieren kwamen in januari 2012 naar AAP, toen een laboratorium besloot te stoppen met proeven op apen en de dieren in een gespecialiseerde opvang onder te brengen. Omdat het zo’n grote groep dieren betrof en de quarantaine vol zat, maakte AAP speciaal voor deze apen ruimte op een van de Apeneilanden. Er werd een veilig buitenverblijf gebouwd, waar de dieren vrijuit konden spelen en van de zon en frisse lucht konden genieten. Dit was even wennen voor de apen: ze hadden hun hele leven doorgebracht in een steriele omgeving zonder buitenverblijf. Ze bleven dan ook in eerste instantie binnen, maar zodra leidster Gemuk (Indonesisch voor Dapper) haar eerste stapjes buiten zette, volgde de rest ook. Het verblijf op de Apeneilanden was van tijdelijke aard, want AAP startte vrijwel direct met het zoeken naar een permanent herplaatsadres. Dit vond AAP op het zonnige Spaanse eiland Menorca.
Voor de herplaatsing van de voormalige laboratoriumapen scheelde het enorm dat ze al in een sociale groep bij AAP binnenkwamen. Mede hierdoor is het mogelijk dat de dieren al binnen een paar maanden na binnenkomst kunnen verhuizen.
David van Gennep, directeur AAP:
“Gemuk en haar groepsgenoten kunnen helaas niet terug naar Indonesië (waar Java-apen oorspronkelijk vandaan komen), maar zien in dierenpark Lloc de Menorca een mooi verblijf onder de Spaanse zon tegemoet. Ze krijgen een grote binnen- en buitenruimte en kunnen overal klimmen en spelen. De dieren kunnen het uitstekend met elkaar vinden en hebben nog een heel leven voor zich. We zijn erg blij dat alle betrokkenen deze dieren een tweede kans en een goed pensioen gunnen”.
Bron: Persbericht AAP
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Goed nieuws!