Jaarlijks worden voor kerst wereldwijd miljoenen dieren geslacht voor de kerstmaaltijd. Een mooi moment om te laten zien dat je een bijzonder en feestelijk menu kunt samenstellen zonder gebruik te maken van dierlijke producten. We mogen het inmiddels wel een traditie noemen: de heerlijke diervriendelijke kerstrecepten van Animals Today. We hopen dat dit kerstdiner, samengesteld door de redactie, je inspiratie geeft.

Kerstmenu
Een diervriendelijk kerstmenu van onze redactie | Foto: Pixabay

Voorgerecht – Stokbrood met wortelzalm

Lianne Raat:

Kerstmenu

“Wortelzalm is voor mij de ontdekking op eetgebied van 2020! Het smaakt zo erg naar vis dat zelfs mijn katten denken dat het ‘the real deal’ is.”

 

 

Ingrediënten voor vier personen:

• 3 takjes verse dille
• 1/2 nori vel
• Sap van een halve citroen
• 2 eetlepels (milde) olijfolie
• 1 eetlepel kappertjes
• 1 eetlepel kappertjesvocht
• 1 eetlepel vloeibare rook/liquid smoke
• 3 winterpenen
• rucola
• Vegan roomkaas van bijvoorbeeld Nature & Moi of Violife
• Stokbrood of ciabatta of roggebrood

Bereiding:

Schil de wortels met een dunschiller. Snijd daarna met behulp van een kaasschaaf of een dunschiller linten van de wortels. Kook de wortellinten 5 minuten.  Maak ondertussen de marinade door de dille fijn te snijden, de nori in kleine stukjes te knippen en de citroen uit te persen. Doe deze ingrediënten samen met de olijfolie, de kappertjes, het kappertjesvocht en de vloeibare rook in een grote kom.  Als de wortellinten 5 minuten hebben gekookt giet je deze af en voeg je de linten toe aan de kom met daarin de marinade.

Meng alles goed door elkaar en zet de kom minimaal twee uur afgedekt in de koelkast.

Als de marinade goed in de wortellinten is getrokken is het tijd om het stokbrood te snijden, er vegan roomkaas op te smeren en vervolgens wat wortelzalm op de broodjes te doen. Top de broodjes af met rucola.  Heb je nog wortelzalm over? Op een bagel of ander luxe broodje is het ook een heerlijk lunchgerecht! Er zijn tal van recepten voor wortelzalm te vinden op internet, maar ik heb mij laten inspireren door ‘So Vegan’. Hun recept kan je hier vinden.

 

Hoofdgerecht – Vegan Shepherds Pie van Jamie Oliver

Frank Boels:

“Deze vegan Shepherds Pie van Jamie Oliver is heerlijk, gezond en eenvoudig te maken. Je kunt de ovenschaal in z’n geheel op tafel presenteren en opdienen. Lekker in combinatie met een goed glas rode wijn. En omdat je maar één pan en één schaal gebruikt hoef je na het kerstdiner niet veel af te wassen.”

Ingrediënten vegan Shepherds Pie voor acht personen:

  • 600 gram Maris Piper (of andere kruimige) aardappelen
  • 600 gram (oranje) zoete aardappelen
  • 40 gram zuivelvrije margarine
  • 1 (middel)grote ui
  • 2 wortels
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel (heel) korianderzaad
  • Een klein bosje verse tijm
  • 350 gram kastanjeschampignons
  • 12 zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Een scheutje lekkere veganistische rode wijn
  • 100 ml (biologische) groentebouillon
  • 1 blik linzen (400 g)
  • 1 blik kikkererwten (400 g)
  • 5 steeltjes verse platte peterselie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Schil van 1 onbespoten limoen
  • 30 gram verse broodkruim (je kunt eventueel ook crackers vermalen)

Ingrediënten vers broodkruim:
(Een paar dagen oud) brood

Instructies broodkruim:
1. Verwarm de oven voor op 135 graden Celsius.
2. Ontdoe het brood van de korsten en scheur of snij het in stukken.
3. Leg het brood in de voorverwarmde oven op een bakplaat en verwarm het 15 minuten.
4. Laat het brood afkoelen. Waarschijnlijk is het nu zo droog dat je het in je handen kunt vermalen. Gebruik anders een keukenmachine.

Je kunt het broodkruim bewaren in de vriezer. Laat het wel goed ontdooien voor je het gebruikt.

https://twitter.com/phocks/status/1226394980328996864

Instructies vegan Shepherds Pie:

1. Verhit de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Schil en snij alle aardappels in stukken van 2 cm. Plaats de Maris Piper aardappelen in een grote pan met koud gezouten water op een middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken, totdat de aardappels zacht zijn. Voeg de zoete aardappelen 5 minuten nadat het water kookt toe.
3. Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen. Doe ze terug in de pan en voeg de margarine en een snuf zout en zwarte peper toe. Pureer het geheel glad en zet het weg.
4. Pel en snij de ui fijn. Doe dit ook met de wortels en 2 teentjes knoflook. Verwijder de uiteinden van de bleekselderij en snijd ook deze fijn.
5. Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel. Zet een redelijk grote braadpan op een middelhoog vuur. Voeg alle gesneden groenten en het zojuist gemalen korianderzaad met een scheut olijfolie toe aan de pan. Verwijder de tijmblaadjes van de takjes. Bak het geheel ongeveer 10 minuten of tot de groenten zacht zijn geworden.
6. Snijd tijdens het bakken de champignons en zongedroogde tomaten en voeg samen met de balsamicoazijn en 2 eetlepels olie van de zongedroogde tomaten toe aan de pan.
7. Laat het nog 10 minuten bakken. Voeg hierna een scheut wijn toe, zet het vuur hoger en laat het vocht verdampen. Voeg de groentebouillon, linzen en kikkererwten toe (inclusief vocht). Laat het nog 5 tot 10 minuten koken, totdat het geheel wat ingedikt is.
8. Pluk de blaadjes van de peterseliestengels en snijd grof. Voeg het toe aan de pan en meng alles goed. Voeg naar smaak peper en zout toe en doe de inhoud van de pan in een ovenschaal van ongeveer 25 bij 30 cm.
9. Verdeel de gepureerde aardappel over de bovenkant met de achterkant van een lepel.
10. Snijd het overgebleven teentje knoflook fijn en meng in een kom met de rozemarijn, limoenschil, broodkruim en een eetlepel olie. Meng goed, verdeel het over de gepureerde aardappel en plaats het geheel 10 minuten in de oven.
11. Doe de ovenschoten nog 2 tot 3 minuten onder de grill, zodat de bovenkant lekker goudbruin geworden is.

Klik hier voor een foto van dit heerlijke gerecht.

Serveer eventueel nog met groene groenten of een ander kerstachtig bijgerecht van Jamie Oliver. Hij heeft tegenwoordig een hele pagina met veganistische kerstrecepten.

Eet smakelijk!

Dessert – Vegan chocolademousse met avocado

Laura Lancée: 


“Dit recept heb ik gevonden op de website van ProVeg, een internationale organisatie die zich inzet voor plantaardig voedsel. Deze vegan chocolademousse met avocado is lekker, simpel en supersnel klaar. Mocht je verse aardbeien in de winter toch wat gek vinden, neem dan gewoon eens iets anders, zoals mandarijn, banaan of kaki. Je kunt ook denken aan gedroogd fruit, of fruit uit de diepvries. Of uit blik. Kortom, maak het zo lekker als je zelf wilt.”

Voor vier personen heb je nodig:

  • 2 avocado
  • 2 bananen (hoe rijper, hoe zoeter)
  • 200 gr aardbeien (of iets anders, kan ook uit de vriezer)
  • 4 el cacaopoeder
  • Agavesiroop naar smaak

En zo ga je te werk:

Doe de avocado en de banaan samen in de blender (of in een kom wanneer je een staafmixer gebruikt) en pureer tot een glad mengsel. Voeg dan het cacaopoeder toe en roer eerst goed met een lepel voor je de blender/staafmixer weer aanzet.

Dit voorkomt dat het cacaopoeder alle kanten op stuift.
Proef het mengsel en voeg naar smaak nog wat agavesiroop toe. Zet de chocolademousse een paar uur in de koelkast om op te stijven. Geen probleem als je hier geen tijd voor hebt, de mousse is gelijk na bereiding ook heerlijk!

Serveer de chocolademousse met stukjes aardbei.

Digestief – Piña Koala

Juliëtte Ronteltap:

“Iedereen kent ‘m wel: het is een klassieke cocktail. Niet alleen eenvoudig om te maken, maar ook om te drinken! Nu met een twist. De koala is een tropisch dier, dus we voegen wat extra magic toe. Drink er niet te veel van, anders val je net als dit diertje van je stok!”

 

 

 

 

Ingrediënten Piña Koala voor één cocktail:

  • 30 ml witte rum of kokos rum
  • 30 ml kokosnootcrème
  • 15 ml room of gecondenseerde melk
  • 1½ lepel kristalsuiker
  • ¼ verse ananas
  • 3 à 4 ijsklontjes
  • Handje blauwe bessen
  • Papieren bamboerietje

Optioneel:

  • Siroop voor suiker op de rand
  • Aanhang-koala

Bereiding:

Pak een cocktailshaker en vul deze met de ijsblokjes. Voeg vervolgens de verschillende hoeveelheden rum, kokosnootcrème, room en suiker toe.

Haal de ananas uit de vriezer. Verwijder de kern en alle pitten en snijd de ananas in stukjes. Zorg dat je wat van de bladeren overhoudt ter decoratie. Stop de stukjes ananas met wat blauwe bessen in een blender. Giet het resultaat bij de eerder afgemeten mix. Schud alles goed door elkaar.

Zorg dat je een mooi cocktailglas uitkiest en spoel dit om met water. Schenk de cocktail uit in het glas en garneer met ananasblad, papieren bamboerietje en optionele aanhang-koala. Je kan ook wat siroop gebruiken om de rand met suiker te versieren. All done!

Deel jouw diervriendelijke kerstrecepten

Welke diervriendelijke kerstrecepten kunnen jullie ons aanraden? We zijn heel benieuwd, dus deel je recepten met ons via de reacties onder dit artikel. Alvast eet smakelijk en fijne feestdagen, voor dieren en mensen!
.

Meer diervriendelijke kerstrecepten van Animals Today:

©AnimalsToday.nl