Jaarlijks worden er honderden in het wild levende dieren doodgereden. Dit zijn voornamelijk reeën, edelherten, damherten en zwijnen. Wildongevallen zijn lang niet altijd met fatale afloop voor het dier. Een aanrijding waarbij het dier ernstig gewond is en lang kan lijden voordat hij sterft komt veel vaker voor! Weet u wat u moet doen als u een aanrijding met bijvoorbeeld een ree heeft? Wie u moet bellen?
Alle genoemde dieren zijn beschermde dieren volgens de Flora en Fauna Wet. Wildongevallen worden dan ook gerekend onder verkeersongeval en in dat geval dien je de politie te bellen. Als er een aanrijding heeft plaatsgevonden, dan wordt door de meldkamer van de politie een Buitengewoon opsporingsambtenaar opgeroepen.
De buitengewoon opsporingambtenaar zijn vakkundig en gespecialiseerd om deze dieren te mogen vervoeren en tevens gewonde dieren uit hun lijden te verlossen. Is het gewonde dier gevlucht, dan zorgt de opsporingsambtenaar (BOA’s) er voor dat het gewonde dier wordt nagezocht. Dit wordt met behulp van een speciaal getrainde zweethond gedaan. De inzet van deze gecertificeerde hond is om te voorkomen dat een gewond dier dagen ligt te creperen in het bos. In het wild levende dieren hebben, ook na revalidatie, weinig kans op overleven. Het dode dier wordt vervolgens door de ambtenaar afgevoerd.
Wat te doen bij een aanrijding met wild:
- Bel direct de politie: 0900-8844, ook als het dier nog kan vluchten!
- Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
- Wacht op de komst van een BOA rustig af, zij zijn er vaak vlot bij.
Wat moet u absoluut niet doen:
- Doorrijden of het gewonde dier meenemen is strafbaar.
- Ga niet achter het dier aan, laat dit over aan een BOA & zweethond
- Bel bij groot wild de politie en niet de dierenambulance.
©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het gaat er toch om dat er iemand komt met de bevoegdheid en kennis om het dier een injectie te kunnen geven om in te slapen als het teveel lijdt? Wie heeft die bevoegdheid dan?