Sinds zeven dagen staat de wereld van Edwin Wiek, oprichter en directeur van het reservaat en opvangcentrum Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) en zijn medewerkers, volledig op zijn kop. Gewapende ambtenaren hebben op intimiderende wijze de meer dan honderd dieren uit het reservaat in Tha Mai Ruak bruut en hardhandig in beslag genomen.
Edwin Wiek is 23 jaar geleden vanuit Breda naar Hong Kong geëmigreerd. Daar werkte hij in de modebranche. Na een jaar vertrok hij naar Thailand, waar hij een eigen modezaak begon. Twaalf jaar geleden verkocht hij zijn zaak en begon hij het WFFT om bedreigde dieren te beschermen tegen stropers en illegale handel. In zijn opvangcentrum krijgen apen, tijgers, olifanten en beren een waardig bestaan nadat ze zijn gered uit handen van stropers en handelaren.
Edwin Wiek die, als het gaat om misdadige praktijken tegen dieren, al ruim 12 jaar als dierenactivist- en beschermer geen blad voor de mond neemt, heeft in het verleden harde en kritische uitspraken en publicaties gedaan tegen o.a. de lokale overheid. Zeer recent nog heeft Wiek samen met olifantenbeschermer Sangduen (Lek) Chailert een artikel gepubliceerd (ook richting de internationale pers) waarin zij de overheid beschuldigden van betrokkenheid bij illegale stroperij en handel in wilde dieren. Het Department of National Parks (DNP) zou op de hoogte zijn geweest van een recente slachting onder een groep olifanten in een Thais National Park.
Zo schreef Wiek ook kritisch over de jacht op babyolifanten waarin staat beschreven hoe jagers de olifantenmoeders eerst doodschieten en vervolgens de babyolifanten meenemen om aan olifantenkampen te verkopen waar zij worden gemarteld en allerlei trucs moeten leren om toeristen te vermaken. Volgens de Nederlander, die onvermoeibaar strijder is tegen de illegale handel in dieren in Thailand, schieten stropers bijna wekelijks olifanten af om hun jong op de zwarte markt te verhandelen en zijn volgens Wiek in feite de toeristen verantwoordelijk voor de dood van olifanten in de Nationale Parken. Olifantenkampen in Thailand hebben een groot gebrek aan jonge dieren, die ze kunnen trainen om toeristen te vermaken. In gevangenschap worden te weinig olifanten geboren om aan de vraag te voldoen. Een olifant tussen twee en vier jaar brengt doorgaans 900.000 THB op. Stropers schieten in een Nationaal Park de begeleidende en beschermende oudere beesten dood en brengen het kalf naar een plek waar een tussenpersoon 300.000 THB (ruim 7000 euro) voor het jonge dier neertelt. Dat vervolgens hardhandig en wreed wordt gedresseerd.
Dat de Thaise overheid al deze publicaties en uitlatingen Wiek niet in dank afnemen mag duidelijk zijn. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk hebben ze zelfs tot de huidige invallen geleid, die nu al zeven dagen duren en zijn die bedoeld hem de mond te snoeren. Het meest betreurenswaardige is wel dat de kans groot is dat de in beslag genomen dieren weer ten prooi zullen vallen aan handel en uitbuiting.
De invallen kregen de officiële insteek ‘controle’ en dan om na te gaan of het verblijf van de dieren in het reservaat wel legaal is. Omdat er in totaal 450 dieren in het reservaat verblijven was het in niet mogelijk, gezien de tijd die men hiervoor kreeg, om voor 103 dieren de papieren op de juiste manier gepresenteerd te krijgen. Wieks vrouw werd dan ook gearresteerd omdat de dieren op haar naam stonden en pas ’s nachts vrijgelaten. De Thaise autoriteiten namen verscheidene dieren in beslag. Dat ging er volgens Wiek bepaald niet zachtzinnig aan toe: “De beesten werden opgejaagd en met stokken geslagen.”
“De volgende ochtend waren alsnog de papieren voor de overige 103 dieren ook gereed om te tonen”, verklaart Edwin Wiek.
Het feit dat gisteren wederom meer dan honderd agenten naar het reservaat kwamen om dieren uit het reservaat in beslag te nemen geeft wel aan dat de agenten klaarblijkelijk geen behoefte meer hebben om de gereed liggende documenten van Edwin Wiek in te zien en te controleren. Misschien heeft de desinteresse te maken met het feit dat volgens Michel Maas, correspondent van de NOS, Edwin in Thailand controversieel is. “Hij is recht door zee en gaat overal hard tegenin,” vertelt Michel Maas. “Edwin Wiek heeft vaker voor de rechter gestaan. Hij werd niet veroordeeld omdat hij altijd zijn papieren goed op orde had. Hij werkt heel secuur.”
Het is onacceptabel dat de Thaise overheid nu zo handelt. Het feit dat deze gebeurtenissen een traumatische impact hebben op de dieren, maakt de Thaise overheid sowieso niets uit. De medewerkers van WFFT kunnen niets anders doen dan hulpeloos en hartverscheurend toekijken hoe ‘hun’ dieren, die hun zorg en hulp zo hard, en nu meer dan ooit, nodig hebben, worden afgevoerd.
Om de verschrikkelijke acties van de inbeslagnames in beeld te brengen zijn er filmpjes gemaakt die door medewerkers van de opvang op YouTube (zie hier onder andere) zijn gezet. Op één filmpje is te zien dat een aap van boven uit een kooi naar beneden in een ton met water valt, buiten bewustzijn raakt en wordt afgevoerd. Het feit dat het voor de medewerkers niet zou zijn toegestaan om medische hulp te verlenen aan de dieren is uitermate triest en maakt dit extra wrang.
Via verschillende Thaise media probeert Edwin Wiek de aandacht te vestigen op de toestanden die plaatsvinden in zijn reservaat om ervoor te zorgen dat de klopjacht op dierenbeschermers en het onterecht plunderen van zijn dieren een halt wordt toegeroepen. Red deze dieren en help Edwin Wiek door hem te steunen en deze Petitie te tekenen.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Stop torturing animals Please !
Stop torturing animals !
Edwin Wiek can save the animals. Let hem free and help these animals, who are suffering from toerisme torturing ! PLEASE !
Ik heb de thaise ambassade in Den Haag: haiembassy.thehague@gmail.com
de volgende email gestuurd:
Herewith I am protesting against the confiscation of the animals in the wildlife reserve of Edwin Wiek in Thailand, only because he is protesting against mistreatment of stolen wild elephants which are used for the entertainment of tourists in Thailand.
With this action it seems that you now stand on the side of the people who are corrupt!!!
You should be proud of a man like Edwin Wiek because he is helping your country to safe the wild animals against animals smugglers!!!
If you want to retain the sympathy of all tourists, you must return NOW all animals in that good health where Edwin stood for and spent so much money for.
I will ensure that his mail will be distributed throughout Europe!!!
Goed gedaan jannette het zal allemaal wel niets uithalen maar we doen ons best
Hopenlijk opent het ook de ogen van de toeristen die graag een olifantenritje willen maken
Want zolang er vraag naar is blijft men het aanbieden
Zoals zo vaak gaat geld voor alles!
idd wat vreselijk, de dieren werden goed behandeld door dhr Wiek en WFF-thailand en nu lijkt het erop dat het behoorlijk corrupt is daar in Thailand.
Is het mogelijk via onze abassadeur iets te laten horen?
Wat een schurken daar zeg.
Ga vooral naar Thailand op vakantie…..:-(((((
Ja hoor , je kunt de ambassadeur mailen en dan krijg je dit antwoordd:
Geachte lezer,
Dank voor uw mail waarin u aandacht vraagt voor de situatie van Edwin Wiek.
Graag informeer ik u als volgt.
Privacywetgeving staat het niet toe dat ik informatie verstrek over individuele consulaire zaken.
Algemeen geldt dat Iedere Nederlander in het buitenland een beroep kan doen op consulaire bijstand. In geval van detentie bestaat die bijstand onder andere uit het bezoeken van de Nederlander in detentie, het toezien op zijn gezondheid en het toezien op de rechtsgang. Nederland treedt echter niet in de rechtsgang van een ander land, zoals het dergelijke inmenging van een andere staat in de Nederlandse rechtsgang ook niet zou accepteren. De Nederlandse overheid kan zich dan ook niet inlaten met de schuldvraag.
Hopend u voldoende geïnformeerd te hebben,
Met vriendelijke groet,
Usha Gopie
Eerste Ambassadesecretaris Politieke Zaken
Embassy of the Kingdom of the Netherlands
15 Soi Tonson, Ploenchit Road, Lumpini,
Pathumwan, Bangkok 10330
http://www.netherlandsembassy.in.th
wat vreselijk zeg,wanneer de dieren zo onder je neus worden weggehaald.