De Colombiaanse stad Medellín heeft voor het eerst twee ecopassages met cameravallen aangelegd die belangrijke natuurgebieden met elkaar verbinden. Deze oversteekplaatsen zijn onderdeel van een omvangrijk project van in totaal zestien ecopassages. Het doel hiervan is om dieren een veilige oversteek te bieden en tegelijkertijd de effectiviteit van de installaties te analyseren.

ecopassages
Ecopassages voor wilde dieren in Colombiaanse stad Medellín | Foto: publiek domein

Het gemeentehuis van Medellín heeft via het ondersecretariaat voor Dierenbescherming en Dierenwelzijn twee nieuwe oversteekplaatsen voor wilde dieren aangelegd. Deze installaties bevinden zich in het stadspark La Frontera Linear en in het regionale ecotoerismepark Arví, onderdeel van het natuurpark Río Nare. De soorten die het meest zullen profiteren van deze structuren zijn titi-apen, luiaards, miereneters, palmberen, buidelratten, leguanen, wasberen, tamandua’s en stekelvarkens.

Meer ecopassages

Volgens de Colombiaanse ondersecretaris voor Dierenbescherming en Dierenwelzijn, Elizabeth Coral, is de bouw van de oversteekplaatsen voor wilde dieren essentieel voor de biodiversiteit in Medellín. Voor de uitvoering van het project van in totaal zestien ecopassages is in een periode van vier jaar uitgetrokken. Het belangrijkste doel is om dieren veilig de wegen van de stad te laten oversteken door de continuïteit van hun leefgebieden te waarborgen. Hierdoor moet het risico op ongelukken worden verminderd.

Onderzoek effectiviteit

De nieuwe ecoducten zijn voorzien van technologische monitoring, waardoor de effectiviteit ervan in real time kan worden geëvalueerd. Deze cameravallen zijn strategisch geplaatst in gebieden die voorafgaande aan de plaatsing door het technische team van het project zijn beoordeeld. Op deze manier kunnen deskundigen de beelden analyseren en het positieve effect op het behoud van de lokale biodiversiteit maximaliseren.

Meervoudige aanpak

Deskundigen benadrukken dat de aanleg van ecopassages voor wilde dieren slechts een van de vele oplossingen is die milieu-instanties hebben bedacht om een probleem aan te pakken dat rechtstreeks van invloed is op de biodiversiteit. Met enkel deze structuren kunnen niet alle ongevallen worden voorkomen. Daarom is een multilaterale aanpak cruciaal.

Elizabeth Coral waarschuwt bestuurders om rekening te houden met overstekende dieren in natuurgebieden. De aanleg van deze ecoducten moet namelijk ervoor zorgen dat wilde dieren zich vrij kunnen bewegen zonder de gevaren van de stedelijke infrastructuur. Coral:

“Vergeet niet de snelheid te verminderen en op te letten wanneer je door een gebied met wilde dieren rijdt.”

Kortom: de effectiviteit van ecopassages werkt slechts als bestuurders, passagiers en de gemeenschap in het algemeen zich inzetten voor het behoud van de biodiversiteit. Niet alleen op de weg, maar ook door het voorkomen van illegale handel, mishandeling en gevangenschap van wilde dieren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools