Wilde zwijnen en andere wilde dieren zullen binnenkort eindelijk veilig de Zuid-Willemsvaart in Weert kunnen oversteken. Het kanaal wordt door Partij voor de Dieren ook wel het ‘kanaal des doods’ genoemd, omdat er door de steile kadewanden zoveel dieren in verdrinken. Binnenkort is dat echter verleden tijd met het speciale ecoduct dat wordt gebouwd.

ecoduct
Wilde zwijnen en andere dieren kunnen binnenkort veilig de Zuid-Willemsvaart oversteken, dankzij de bouw van een ecoduct | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het ecoduct moet ervoor zorgen dat er minder wilde dieren verdrinken in het kanaal. De Zuid-Willemsvaart loopt namelijk dwars door een natuurgebied dat veel wilde dieren hun thuis noemen. Wilde zwijnen, die goede zwemmers zijn, proberen regelmatig de andere kant van het kanaal te bereiken. Vanwege de steile kadewanden kunnen de dieren het water niet meer uit. Uiteindelijk sterven deze dieren een gruwelijke verdrinkingsdood. Afgelopen periode kwamen meerdere wilde zwijnen zo aan hun einde. In sommige gevallen is de politie er op tijd bij en kan het wilde zwijn worden gered.

Ook kleine dieren
Volgens fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren (PvdD) verdrinken er naast zwijnen ook andere, kleinere dieren in het gevaarlijke kanaal.

“Maar die halen de nieuwsberichten niet, omdat ze aan het zicht onttrokken blijven.”

Dieren en mensen
Het kanaal blijkt echter niet alleen een gevaar te zijn voor dieren, maar ook voor mensen. Onlangs verdronk er namelijk een man in de Zuid-Willemsvaart die het kanaal over wilde zwemmen, maar de kant niet kon bereiken.

Ecoduct
De PvdD had het provinciebestuur opgeroepen tot maatregelen bij ‘het kanaal des doods’ om dieren en mensen te behoeden voor een gruwelijke verdrinkingsdood. Volgens de PvdD moet de provincie trapjes plaatsen zodat dieren op eigen kracht uit het water kunnen klimmen en hekken, zodat ze minder snel in het water terechtkomen. Pascale Plusquin wijst erop dat aan de Belgische zijde van het kanaal dieren en mensen wel makkelijk uit het water kunnen komen.

Het provinciebestuur is tegen het plaatsen van trapjes en hekken, omdat dit niet in het landschap zou passen en extra beheer en onderhoud met zich mee zou brengen. Gelukkig heeft de provincie wel toegezegd een ecoduct te bouwen voor de dieren. Deze nieuwe oversteekplaats zal het aantal incidenten verminderen.

Wanneer het ecoduct gebouwd zal worden, is nog niet bekend.

Bron: 1Limburg ©Animals Today Nadine van Wissen