Eindelijk is het dan zover. Het derde ecoduct op de Zuidwest-Veluwe, Oud Reemst, is nu geopend voor de dieren. Hierdoor kunnen edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en kleinere zoogdieren veilig hun eigen gebied verlaten en uitzwerven over de andere nabijgelegen bos- en heidegebieden. Het ecoduct is wel zo gemaakt dat de moeflons, die alleen op de Hoge Veluwe leven, het terrein niet kunnen verlaten. Ook de runderen en pony’s op de terreinen van Natuurmonumenten kunnen hier geen gebruik van maken.
Zandhagedis en gladde slang
De andere twee ecoducten in het zuidwestelijk deel van de Veluwe waren al langer open. Zo verbindt ecoduct Wolfhezerheide de terreinen van Natuurmonumenten aan beide zijden van de A50, een drukke snelweg die de Zuid-Veluwe doorsnijdt. Behalve runderen, reeën en konijnen maken ook de zandhagedis en de gladde slang graag gebruik van dit ecoduct.
Het ecoduct Jac. P. Thijsse, vernoemd naar één van de eerste Nederlandse natuurbeschermers, is al open vanaf maart dit jaar. Wilde zwijnen worden hier tegengehouden, maar reeën, dassen, vossen en boommarters worden regelmatig waargenomen. Een heel enkele keer worden ook edelherten gezien bij hun oversteek, maar tot nu toe keren zij steeds weer terug naar hun eigen bosgebied binnen Planken Wambuis.
Deelerwoud
Naast al deze ecoducten is er ook nog een faunapassage te vinden tussen het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Deelerwoud. Voor kleinere diersoorten zijn tunnels aangelegd onder de weg. Via de faunapassage kunnen damherten hun weg vinden vanuit het Deelerwoud, naar de Hoge Veluwe en van daaruit naar het Planken Wambuis en de Ginkelse Heide bij Ede. Zij hebben dus een enorm gebied tot hun beschikking.
Positief voor de natuur
Het vergroten van het leefgebied van al deze dieren is goed voor de diversiteit van onze natuur. Niet alleen voor de wilde zwijnen, edelherten, damherten en reeën, maar ook voor kleinere zoogdieren en de vele vlinders, amfibieën en reptielen. De vele waarnemingen geven nu al een hoopvol beeld.
Bron: Natuurmonumenten ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven