Zeventien retailers, waaronder Amazon, Neiman Marcus, Kohl’s en Nordstrom, blijken op grote schaal echt bont te verkopen als nepbont. Dat meldt Bont voor Dieren. Uit onderzoek van The Humane Society of the United States (HSUS) blijkt dat ‘kledingstukken en bont-accessoires door de retailers vals worden geadverteerd en gelabeld als ‘faux fur‘, terwijl het in werkelijkheid bont van wasbeerhonden, konijnen of coyotes betreft’.

nepbont
Is het echt of nep? | Foto: publiek domein

HSUS roept de overheid in de Verenigde Staten op te treden tegen de zeventien retailers. Er is sprake van consumentenmisleiding door de bontverkopers, die tussen 2012 en 2016 regelmatig echt bont verkochten als nep: ‘faux fur’. Genoemd worden merken als MICHAEL Michael Kors, Marc by Marc Jacobs, Burberry Brit, Canada Goose, Rebecca Minkoff, Elie Tahari and Rag & Bone. Zij zouden allen betrokken zijn bij het vals labelen van bontproducten. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren reageert:

Consumenten zullen geschokt zijn wanneer ze erachter komen dat ze echt bont van dierenvacht hebben gekocht terwijl ze dachten dat het een diervriendelijk product was. Bont voor Dieren pleit voor betere handhaving en méér transparantie en maakt zich samen met haar internationale partners sterk voor betere labelling. Juist omdat een meerderheid van de bevolking tegen bont is moeten we consumenten beschermen tegen de mogelijkheid dat ze nepbont en echt bont door elkaar halen.”

Nooit eerder werd er op zo’n grote schaal consumentenmisleiding door bontverkopers aangetroffen, aldus Bont voor Dieren.

nepbont
Het bewijs van labelfraude op Amazon | Foto: via Bont voor Dieren

Mazen
Sinds november 2014 geldt in Europa de richtlijn dat dierlijke producten gemeld moeten worden op het label. Maar er is een grijs gebied, omdat de exacte oorsprong niet af te lezen valt en ook niet of het gaat om bont, dons of leer. Hierdoor kan een als faux fur verkochte bontkraag makkelijk door de mazen in de regelgeving glippen.

Bont voor Dieren heeft meermalen een handhavingsverzoek ingediend omdat ook in Nederland verschillende kledingmerken niet aan de etiketregels voldeden. De NVWA weigerde echter op te treden, waarna Bont voor Dieren een beroep deed op de politiek. De zorgen over de frauduleuze etikettering vonden gehoor bij de staatssecretaris.

Afspraken
Eerder dit jaar werd een convenant afgesloten door onder meer de Nederlandse textielbranche, dierenwelzijnsorganisaties, vakbonden en de Rijksoverheid, om zich samen in te spannen dierenleed, milieuvervuiling en kinderarbeid uit de kledingindustrie te verbannen. Bont voor Dieren gaat komende tijd controleren of de betrokken partijen zich aan de afspraken houden.

Hoewel faux fur niet afkomstig is van dieren is het wel een aanjager van de vraag naar echt bont. Zolang op bont lijkende producten deel uitmaken van het modebeeld zullen mensen blijven kiezen voor echt bont.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel