Dynamietvisserij werd in de Eerste Wereldoorlog geïntroduceerd om soldaten in één klap een hoop voedsel te geven. Vandaag de dag wordt deze methode nauwelijks nog gebruikt. Behalve voor de kust van Tanzania, waardoor het zeeleven daar ernstig wordt bedreigd.
In de ondiepe wateren voor de kust van Tanzania komt dynamietvisserij sinds de jaren ’60 op grote schaal voor. In het land vindt veel mijnbouw plaats waardoor het voor illegale vissers makkelijk is om aan de springstof te komen. Een staaf dynamiet is voldoende om een explosie te veroorzaken waarbij alle dieren in een straal van zo’n 30 meter om het leven komen.
Onherstelbare schade
Al decennia lang zijn er dagelijks meerdere ontploffingen waar te nemen, zo meldt de universiteit van Dar es Salaam. Daarbij wordt behalve aan zwemmende organismen ook onherstelbare schade aangericht aan de koraalriffen, waarvan er al veel helemaal afgestorven zijn. Twee derde van de kust voor Tanzania bestaat uit koraal, en deze riffen zijn de kern van een uitgebalanceerd ecosysteem.
Oogst
Dynamietvisserij is een snelle manier voor arme vissers om aan geld te komen. Bij gebrek aan dynamiet worden er ook flessen met kerosine en kunstmest gebruikt, een methode die aan populariteit wint. Na de explosie komen soms wel honderden vissen bovendrijven, die door de schokgolf gedood zijn. Een groot gedeelte zinkt echter naar de bodem, waardoor de aantallen dieren die omkomen veel groter zijn dan de werkelijke ‘oogst’. Dat het een snelle manier van geld verdienen is blijkt uit de opbrengst, die na een explosie soms wel 1500 euro kan zijn, zo berekende de BBC.
Nadat het in Kenia en Mozambique werd uitgebannen is Tanzania het enige Afrikaanse land waar deze manier van visserij nog op grote schaal voorkomt. Uit een rapport blijkt dat het grootste deel van de explosies plaatsvindt binnen een gebied van 80 kilometer rond de hoofdstad Dar es Salaam. De illegale vissers slaan vooral overdag toe tussen 9 uur in de ochtend en 1 uur ’s middags, waarmee ze weinig vrees lijken te hebben voor de autoriteiten.
Langbektuimelaar
De Wildlife Conservation Society (WCS) onderzocht vorig jaar in maart de stand van dolfijnen en walvissen in het gebied, maar via de onderwatermicrofoons hoorden ze meer explosies dan de zang van walvissen. Uit nader onderzoek bleek dat in gebieden waar dynamietvisserij plaatsvindt maar liefst 12 keer minder vissen voorkomen dan waar de illegale vissers niet actief zijn. Daarmee vormt de dynamietvisserij ook een directe bedreiging voor visetende dolfijnen als de langbektuimelaar of Indische tuimelaar (Tursiops aduncus), nu al een zeldzaam voorkomend dier in de Stille en Grote Oceaan.
Vervolging
Omdat dynamietvisserij officieel verboden is heeft Tanzania medio 2015 een speciale taskforce opgericht om de illegale vissers op te pakken en te berechten. Magese Emmanuel Bulayi, van het Tanzaniaanse Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme:
“De focus zal liggen op het opsporen van individuen en netwerken die deze illegale handel beheersen, en op de juridische vervolging ervan.”
Klap voor toerisme
Dynamietvisserij is veel goedkoper dan de traditionele visserij, maar de schade die erdoor wordt aangericht is onherstelbaar. En naast de bedreiging voor de koraalriffen en alles wat daarvan afhankelijk is staat ook het toerisme onder druk, goed voor 17 procent van het bruto binnenlands product van Tanzania. Want het blijkt dat als de explosies plaatsvinden de stranden leeg blijven. En dat is een economische klap.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel