De Raad van State heeft burgemeester en wethouders (B&W) van de gemeente Bladel vorige week in het gelijk gesteld, voor het opleggen van een dwangsom aan beruchte hondenfokkers in Hapert.
Volgens B&W is er sprake van een illegale fokkerij, omdat de activiteiten van het echtpaar niet binnen het bestemmingsplan passen en daar is de Raad van State het dus mee eens.
In 2016 werden bij controles aan de Ganzestraat dusdanige overtredingen aangetroffen, dat de gemeente van mening is dat het bedrijf helemaal moet stoppen. De hondenfokker is het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Deze stelde de man in het ongelijk en daarop ging de hondenfokker in hoger beroep. Nu heeft de Raad van State bepaald dat de gemeente Bladel wel degelijk een dwangsom mag opleggen.
Als er nog steeds honden worden gehouden op het genoemde perceel, dan kost dat de handelaren 15.000 euro per hond. Er is sinds 2016 niet meer gecontroleerd of er nog dieren aanwezig zijn, dus de gemeente gaat dat eerst controleren. De juridisch adviseur van de gemeente heeft aangegeven zeer blij te zijn met de uitspraak en ziet nu in een andere zaak tegen het echtpaar ook mogelijkheden. Deze zaak zal later dit jaar dienen bij de Raad van State.
Overigens is het echtpaar niet de enige omstreden handelaar uit het Brabantse Hapert. Ook neef Jurgen C. werd in oktober 2017 opgepakt op verdenking van illegale handel in honden.
De arrestaties maakten onderdeel uit van een lopend strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket en wordt uitgevoerd door de NVWA, Politie en Belastingdienst. De NVWA deed een inval bij Puppypoint, het bedrijf van Jurgen C. De handelaar is omstreden en kwam al eerder in opspraak. Veel van zijn hondjes, afkomstig uit Oost-Europa, zijn ziek en komen te overlijden. Na klachten over de verkoop van zieke puppy’s en het mogelijk illegaal handelen is het strafrechtelijk onderzoek gestart. In dat zelfde jaar heben er ook in Hongarije diverse doorzoekingen plaatsgevonden en zijn er getuigen gehoord.
Naar aanleiding van die inval heeft de gemeente geprobeerd de handel van Jurgen C. stil te leggen. Ondanks de door de rechter opgelegde dwangsommen, wegens handelen in strijd met het bestemmingsplan, handelde Jurgen C. gewoon verder in illegale pups. Volgens het bestemmingsplan mogen er op het terrein van Puppypoint wel honden worden gefokt, maar valt het importeren van honden uit het buitenland niet onder het fokken. In 2017 heeft de rechter zich opnieuw over deze zaak gebogen, ook toen heeft Jurgen C. de deksel op zijn neus gekregen.
Pups die vanuit landen als Hongarije en Tsjechië naar Nederland komen zijn vaak jonger dan 15 weken. Pups mogen op grond van de wet pas met 15 weken naar Nederland reizen. Handelaren mogen de hondjes niet eerder importeren, omdat vaccinaties pas geldig zijn als zij op een leeftijd van 12 weken zijn toegediend en er een wachttijd van 3 weken is verstreken. De handelaren frauderen met paspoorten en chips, waardoor de pups op papier wel de leeftijd hebben van minimaal 15 weken als zij Nederland binnenkomen. Door deze fraude en het niet juist of misschien wel helemaal niet vaccineren lopen de honden risico om besmet te raken met rabiës. Hetgeen bij niet tijdige behandeling niet alleen voor de honden dodelijk is, maar ook voor mensen.
De hoop is dat de uitspraak vorige week van de Raad van State ervoor zorgt dat meer gemeenten zich realiseren dat ook zij op deze manier kunnen strijden tegen de illegale hondenhandel.
Bron: Omroep Brabant ©Animals Today