Uit beelden van dierenbeschermingsorganisatie JAAN blijkt dat op Borneo een bedrijf een stuk beschermd regenwoud heeft afgezet. Het bedrijf wil deze maand nog starten met het kappen van dit gebied met zelfs een stuk mangrove, dat ontzettend belangrijk is voor het ecosysteem. Er leven ernstig met uitsterven bedreigde diersoorten in het gebied, waaronder orang-oetans, maanberen, zeeschildpadden en diverse primatensoorten. Het prominente lid van de Round table for Sustainable Palm Oil (RSPO), de Louis Dreyfus Company, is een grote investeerder in het bedrijf dat dit oerbos wil vernietigen om plaats te maken voor een grote palmolie-raffinaderij.

palmolie
Gedode orang-oetan | Foto: Polsek Timpah

Bij een RSPO gecertificeerde plantage werd vorige week een orang-oetan gedood, in stukken gehakt en in de kookpot gestopt. De medewerkers van de plantage, die zeer slecht betaald krijgen, zijn opgepakt, maar de eigenaar van het bedrijf lijkt niet vervolgd te gaan worden. Het gaat hier om het bedrijf Genting – PT Susantri Permai en levert palmolie aan het bedrijf WILMAR. Beiden bedrijven zijn leden van de RSPO. Wilmar levert aan Unilever.

Slachtoffers
De RSPO werd 14 jaar geleden opgericht door het WNF en Unilever, maar blijkt in de praktijk niet te werken. Dennis Weening, ambassadeur van stichting JAAN was onlangs nog bij RTL Boulevard en Carlo’s tv-Café om te vertellen over het onlangs door JAAN en fotograaf Ted van der Hulst uitgebrachte fotoboek Dennis, over het naar JAAN-ambassadeur Dennis Weening vernoemde orang-oetan-weesje dat slachtoffer werd van de palmolie-industrie, maar gelukkig op tijd gered werd. Dennis Weening:

“We moeten stoppen met de import van palmolie, en meer slachtoffers als Dennis voorkomen. Als we zo door blijven gaan, zijn alle regenwouden van Indonesië binnen 10 jaar verdwenen, en ook alle diersoorten die daarin leefden.”

Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND, die samenwerkt met stichting JAAN aan een palmolievrij keurmerk:

“Op zich een aardige gedachte van RSPO om palmolie te verduurzamen, maar voor palmolieplantages blijft nog steeds ontzettend veel regenwoud gekapt worden. En het blijkt nagenoeg oncontroleerbaar waar de palmolie vandaan komt.

Met het verdwijnen van regenwoud, verdwijnt ook het habitat van een enorme hoeveelheid diersoorten. Iedere dag sterven er planten- en diersoorten uit. Nederland is een grote afnemer van palmolie. Maar de import moet nu stoppen.”

Go Palm Oil Free
Dierenbeschermingsorganisaties stichting JAAN en Een DIER Een VRIEND zijn dit jaar het initiatief Go Palm Oil Free gestart om bewustzijn over de ernstig schadelijke gevolgen van palmolie te creëren bij consumenten en de politiek en het bedrijfsleven te bewegen over te stappen op een duurzame oliesoorten uit gematigde klimaten.

Bekijk hieronder een reportage over het bedreigde bosgebied op Borneo:

Persbericht JAAN en Een DIER Een VRIEND