Door de bosbranden in Australië zullen duizenden wilde paarden uit het Kosciuszko National Park in New South Wales moeten worden verplaatst. Deze wilde paarden leven al zo’n 200 jaar in het Nationaal Park. Door de branden is de vegetatie aangetast en deze kan volgens het Nationaal Park niet herstellen als de paarden niet worden verplaatst. Maar liefst 4.000 paarden moeten weg. Maar over het managen van de paardenpopulatie zijn de meningen verdeeld.

wilde paarden
Na de bosbranden worden de Australische wilde paarden opnieuw vrezen voor hun leven, vele dieren zullen hoogstwaarschijnlijk geslacht worden |© share_s Flickr via Compfight cc

De wilde paarden, de zogenaamde ‘brumbies’, zijn afstammelingen van paarden die in het verleden zijn ontsnapt of losgelaten. Ze leven op meerdere plekken in Australië, maar veel paarden leven in het Kosciuszko National Park in New South Wales, waar ze grazen op het land dat probeert te herstellen van de natuurbranden.

Geliefd en verguisd

Terwijl de ‘brumby’ door velen wordt geliefd, wordt ze ook verguisd. De wilde paarden zouden schade toebrengen aan het land. In een poging het ecosysteem te beschermen, zullen 4.000 wilde paarden worden gevangen en verwijderd uit het National Park, zo meldt The Guardian. De voorkeur heeft de paarden te vangen en ze te herplaatsen, maar sommige zullen worden gedood. Een woordvoerder van de New South Wales National Parks and Wildlife Service in The Guardian:

“Zoveel mogelijk paarden zullen een nieuw thuis krijgen, maar sommige paarden zullen naar het slachthuis gaan.”

Kwetsbaar gebied

Het aantal paarden in het park is enorm gegroeid. Recente studies tonen aan dat de populatie in de Australische Alpen in de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld is en nu meer dan 25.000 paarden telt. Volgens de woordvoerder zijn drie gebieden in het park, zo’n 57.000 hectares, ecologisch gezien kwetsbaar en bieden een thuis aan bedreigde soorten. In deze gebieden leven zo’n 4.000 paarden. Met het verplaatsen van de paarden hopen ze de leefomgeving van het kwetsbare knaagdier ‘Mastacomys fuscus’ en de ernstig bedreigde corroboree kikker te beschermen.

Chris Pollitt, professor paardengeneeskunde aan de Universiteit van Queensland, bestudeert de ‘brumbies’ al meer dan tien jaar. Aan Australia’s ABC News vertelt hij:

“Het dilemma is dat we van paarden houden. We zien het dier het liefst in het wild gedijen. We zien dat graag, maar we weten dat dit Australië is en niet zijn natuurlijke omgeving, dus moeten we een compromis sluiten.”

De dieren hebben het ook zwaar om te overleven in het gebied. Voedsel en water is beperkt beschikbaar en het is niet ongebruikelijk veel karkassen van paarden aan te treffen bij uitgedroogde waterpoelen. Experts zijn het er dan ook over eens dat de paardenpopulatie beheerd moet worden. Maar niet iedereen is het er over eens hóe.

Adoptie of slacht

Sterilisatie wordt onmogelijk geacht, omdat het gebied zo groot is. In het verleden zijn de ‘brumbies’ doodgeschoten, of soms gevangen en herplaatst, of naar het slachthuis gestuurd.

Ruim 3600 wilde paarden afgeschoten in Australië

Volgens Australian Geographic is voor ongeveer eenderde van de eerder gevangen wilde paarden een nieuw thuis gevonden. Tussen 2009 en 2015 vonden partnerorganisaties van de Australian Brumby Alliance een nieuw thuis voor 960 paarden. Maar duizenden wilde paarden gingen naar de slacht.

Het lot van de ‘brumbies’

In 2018 werd een wet aangenomen om de wilde paarden te beschermen in het gebied. Volgens Jamie Pittock, een professor aan de ‘Fenner School of Environment & Society’ aan de Nationale Universiteit van Australië, moet de wet worden ingetrokken. Volgens hem zijn de gevolgen voor unieke Australische flora en fauna desastreus als het aantal paarden in het park niet per direct wordt teruggebracht. Zo schrijft hij in The Conversation:

“Zonder een noodslacht van de wilde paarden in Kosciuszko National Park zal de verbrande vegetatie niet volledig herstellen en zullen bedreigde diersoorten dichter bij extinctie komen.”

Maar paardenliefhebbers, onder wie Pollitt, bekommeren zich om het lot van de ‘brumbies’. Pollitt:

“Wat we ook doen, we moeten het welzijn van de paarden op nummer 1 zetten.”

Bron:

©Animals Today