Voor de vele bokjes in de geitenhouderij die dit voorjaar het levenslicht zien, is het leven binnen een oogwenk voorbij. Ze zijn overbodig, ze kunnen niet geëxporteerd worden vanwege de gesloten grenzen en leveren dus geen geld op. Dagelijks worden daarom bokjes afgeleverd bij het slachthuis die nog maar een week oud zijn.

bokjes
Duizenden zeer jonge geitenbokjes worden geslacht, omdat er een overschot is | wuestenigel Flickr via Compfight cc

Net als kalfjes zijn geitenbokjes een restproduct van de zuivelindustrie. Om melk te blijven geven moeten de 500.000 Nederlandse melkgeiten regelmatig een jong krijgen. De geitjes blijven op de geitenboerderij, de bokjes zijn veel minder waardevol voor de geitenboer. Ze worden afgemest en gaan gewoonlijk op transport naar Mediterrane landen, omdat in Nederland nauwelijks geitenvlees gegeten wordt. Maar de export is nu stilgevallen vanwege de coronacrisis.

Overschot

EenVandaag laat in de uitzending van 22 mei zien dat er hierdoor sprake is van een bokkenoverschot. Geitenboeren laten de bokjes, vaak slechts een week oud, slachten.

Per jaar worden er zo’n 100.000 geitjes geboren en 100.000 bokjes. Veehandelaar René Luesink haalt de diertjes op bij geitenhouders en brengt ze naar het slachthuis. Hij vertelt aan EenVandaag:

“Je hebt nu zeg maar 80/90% die zo weg gaat, in plaats van afgemest. Veel geitenbedrijven hebben geen ruimte om ze zelf op te fokken. En dan gingen ze vroeger altijd naar bokkenmesters, maar daarvan zijn de vergunningen ingetrokken.”

Intensieve geitenhouderij

Omdat bokjes een geitenboer nu alleen maar geld kosten, worden de zeer jonge dieren naar het slachthuis gebracht. Velen al op een leeftijd van 1 tot 3 weken.

Madelaine Looije van Eyes on Animals legt in het nieuwsprogramma uit dat de bokjes naar de slacht brengen op zo’n jonge leeftijd een welzijnsprobleem is, omdat ze dan nog volledig afhankelijk zijn van melk. Ze hebben nog een lage weerstand. Het transport is een grote aanslag op hun welzijn. Er is daarnaast op de geitenboerderijen onvoldoende tijd om goed voor de bokjes te zorgen, want de focus ligt op de melkgeiten omdat die het geld opleveren.

Soms zijn de bokjes zelfs maar drie dagen oud, wat wettelijk gezien niet mag. Daarom vindt, volgens een anonieme tipgever die met een verslaggever van De Groene Amsterdammer sprak, fraude plaats. Deze bokjes zijn nog te jong om door mensen te kunnen worden gegeten en worden volgens boerenorganisatie LTO verwerkt tot honden- en kattenvoer. De Groene Amsterdammer onderzocht dit en had contact met de Nederlandse brancheorganisatie voor huisdiervoeding. Deze gaf aan:

“Voor zover ons bekend is, worden geen vlees of dierlijke bijproducten van bokken afkomstig uit de melkgeitenhouderij verwerkt in petfood.”

Volgens huisdiervoedingbedrijven zou het vlees ongeschikt zijn voor verwerking tot honden- en kattenvoer en sommige hebben ethische bezwaren omdat de dieren zo jong zijn. Een anonieme geitenhouder geeft aan dat de meeste bokjes naar de destructie gaan.

Waar de geslachte bokjes ook eindigen, het bokkenoverschot laat duidelijk zien dat we niet alleen in aantal bokjes, maar ook in gewetenloosheid zijn doorgeschoten.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde