In hun jaarlijkse tocht van Afrika naar Noord-Europa zijn duizenden zwaluwen omgekomen in Griekenland door hevige stormen.

zwaluwen
Duizenden dode zwaluwen in Griekenland | Foto: Pixabay

Harde noordenwind

Volgens Anima, de Griekse natuurbescherming, zijn de afgelopen dagen door de harde noordenwind in de Egeïsche Zee veel kleine vogels gestorven of ernstig gewond geraakt. De dode vogels liggen in de Griekse hoofdstad Athene op straat en op balkons. Ook in het noorden van het land en op de eilanden bij de Egeïsche Zee zijn dode zwaluwen gevonden.

De nacht van 5 op 6 april was volgens deskundigen het ergst. In verschillende delen van Griekenland was er niet alleen een harde wind, maar regende het ook en waren er lage temperaturen.

Uitgeput

Volgens Anima dreef de zuidelijke wind de vogels in luchtstromen richting de Egeïsche Zee. Veel uitgeputte vogels trokken daarom naar het vasteland. Anima roept de inwoners van Griekenland op om voorzichtig te zijn als ze over straat gaan omdat uitgeputte vogels daar vaak rusten na een tocht van duizenden kilometers.

zwaluwen
Foto: Pixabay

Trekvogels

Elk jaar vliegen er honderdduizenden trekvogels over de Middellandse Zee. In de lente vliegen ze richting Europa en in de herfst reizen ze naar Afrika. Een onderzoek van de NASA naar trekvogels toont aan dat orkanen, zelfs op 100 kilometer afstand van de habitat van de vogels, veel schade aanrichten bij de vogelpopulatie. Het blijkt dat trekvogels zo’n vijf jaar nodig hebben voordat ze er weer bovenop zijn.

Dalende populaties

Slecht weer is een van de meest voorkomende doodsoorzaken van trekvogels, naast uitputting en verhongering. Maar volgens de Britse Royal Society for the Protection of Birds zorgen ook klimaatverandering en landbouw voor dalende populatiecijfers sinds 1970.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma