Duizenden dode vissen zijn in Spanje door vervuiling aangespoeld bij de kust van Mar Menor, één van de grote zoutwaterbaaien van Europa. Dit is helaas niet de eerste keer dat dit gebeurt. Grote landbouwbedrijven en stadsontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor de massale vissterfte.
Het water van deze baai in Murcia was altijd schoon en helder, maar sinds 2016 gaat het bergafwaarts. Twee jaar terug, in 2019, schreven wij over een eerder geval van grote sterfte, niet alleen van vissen maar ook verschillende soorten kreeftachtigen. Een inwoner van Los Nietos, een vissersdorp van Mar Menor:
“Vroeger zwom ik hier, maar nu niet meer, want de omstandigheden zijn niet goed.”
Nu, in 2021, is het weer raak. Sinds vorige week maandag spoelen er in groten getale dode zeedieren aan. Volgens Jose Garcia Varias, directeur van het World Wildlife Fund in Spanje, inmiddels zo’n twintig ton.
.
SOS Mar Menor
Afgelopen donderdag verschenen demonstranten in ‘SOS Mar Menor’ T-shirts en eisten een oplossing voor het vervuilingsprobleem (link Facebook). Ecologen waarschuwen al jaren dat de landbouw en uitbreiding van de stad hebben geleid tot een verslechtering van de waterkwaliteit. De landbouw levert echter veel banen op, dus de officiële verklaring is dat de sterfte door de hitte wordt veroorzaakt. Ramon Pagan, van de Pact for the Mar Menor actiegroep, legt uit dat het water inmiddels ‘groene soep’ wordt genoemd:
“Al die kunstmest en nitraten veroorzaken explosies van algen op de bodem van de zee en kleuren het water groen, wat voorkomt dat licht de bodem bereikt.”
Wanneer die algen sterven haalt dat zuurstof uit het water, waardoor zeedieren stikken en aanspoelen.
.
.
Volgens Ana Pineda van de bewonersorganisatie wordt er al langer tegen de vervuiling geprotesteerd:
“We kunnen al jaren het water niet meer in of op het strand zijn.”
Er lijkt weinig terechtgekomen van de beloftes van de regering om ‘de activiteiten te reguleren’. Omwonenden proberen voor 28 oktober een half miljoen handtekeningen te verzamelen, zodat het onderwerp wordt opgepakt door het Spaanse parlement. Ook wordt Mar Menor mogelijk tot rampgebied uitgeroepen als de omstandigheden niet veranderen. Toeristen blijven steeds vaker weg en mensen zetten hun huis te koop. Justitie onderzoekt de vissterfte. Pineda:
“Het is hartje zomer en hartstikke heet, maar kijk naar het strand, dat is leeg.”
Hopelijk zorgen deze acties ervoor dat de politiek ontwaakt, zodat de baai Mar Menor weer leefbaar wordt en de levens van vele dieren gespaard kunnen worden.
Bronnen:
Hevige regenval leidt tot drie ton dode vissen in Murcia, Spanje
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap