In de buurt van Heemstede-Cruquius heeft een imker duizenden dode bijen in en om zijn kast aangetroffen. Het lijkt erop dat de dieren in aanraking zijn gekomen met pesticiden. Volgens de imker zijn de poten van de dieren verkrampt en zit er stuifmeel op. Daarbij hangt bij alle dode bijen de tong uit de mond. Collega-imker Pim Lemmers denkt bij het zien van deze symptomen aan “spuitschade van een of ander bestrijdingsmiddel”.

dode bijen
Honingbij | ©Jeroen Mentens, Vilda natuurfotografen

Lemmers deed een oproep op Twitter aan eventueel andere gedupeerde imkers.

‘We hopen op respons zodat we een beeld krijgen van de omvang van de schade.’

 

Volgens Lemmers wil de eigenaar van het dode bijenvolk de media niet te woord staan. Hij is te zeer aangeslagen door de hele situatie.

‘Hij imkert negen jaar en heeft nog nooit zoiets meegemaakt. Het is heel naar om je bijen bij bosjes dood te zien neervallen voor de bijenkast. Een bijenvolkje kost weliswaar slechts een paar honderd euro, maar de emotionele waarde is vele malen groter’, aldus Lemmers.

Afgelopen weekend heeft de gedupeerde imker aangifte gedaan van de bijensterfte bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gedaan. Dit is wettelijk verplicht.

‘Zo kunnen de inspecteurs monsters nemen. Als blijkt dat de bijen het slachtoffer zijn geworden van gif volgt een onderzoek naar de schuldige’, vertelt Lemmers.

Nieuwe bestrijdingsmiddelen zoals neonicotinoïden en fipronil spelen een cruciale rol in de bijenveldslag. Zelfs in extreem lage doses zijn ze al dodelijk giftig, ofwel onmiddellijk of na enkele dagen blootstelling. Bij nog kleinere hoeveelheden kunnen bijen te kampen krijgen met zogenaamde subletale effecten; ze raken bijvoorbeeld de weg kwijt tijdens hun vliegtochten om nectar en stuifmeel te verzamelen en het reukvermogen gaat achteruit. Daarnaast tasten deze bestrijdingsmiddelen de weerstand aan, waardoor bijen meer last krijgen van ziekten en parasieten.

Bron: Het Parool ©PiepVandaag.nl