Duizenden varkens, koeien en andere dieren stierven deze week de verdrinkingsdood in Spanje, nadat de rivier de Ebro uit haar oevers trad. De Spaanse dierenpartij PACMA waarschuwde de autoriteiten van de deelstaat Aragón aan het begin van de overstromingen zodat er tijdig maatregelen getroffen konden worden. PACMA wilde voorkomen dat de tragedie van 2015, waarbij meer dan 10.000 dieren verdronken in dit gebied, zich zou herhalen. Het mocht niet baten.
Op dit moment, dagen na de overstromingen, bevinden veel dieren zich nog in de veehouderijen. De beelden die PACMA deze week maakte zijn weerzinwekkend. Duizenden opgesloten dieren die geen kant op konden toen het waterniveau rees. Veel dieren probeerden te overleven door op andere dieren te klimmen. Let op: het zijn schokkende beelden.
¡Necesitan ayuda veterinaria urgente!
Es vergonzoso que después de avisar al @GobAragon sobre el estado de los cerdos de la granja de Villafranca, hoy tengamos que compartir estas desgarradoras imágenes de hace tan sólo unas horas.
Abandonados y agonizando sobre un lodazal. pic.twitter.com/ZwKV7RU54u
— PACMA (@PartidoPACMA) April 17, 2018
PACMA:
“Veel varkens hebben de overstromingen overleefd. Sommigen liggen te creperen en zullen gedood worden… het is een schande dat, nadat de regering van Aragón gewaarschuwd is over de staat waarin de varkens van de veehouderij in Villafranca zich bevinden, wij vandaag deze weerzinwekkende beelden moeten tonen.”
PACMA heeft een aanklacht ingediend voor dierenmishandeling en nalatigheid van de zorgplicht tegen de eigenaren van de veehouderijen en andere verantwoordelijken voor het feit dat de dieren verdronken zijn. Toen het water begon te stijgen werden de varkens en koeien aan hun lot overgelaten. Het gaat hierbij om de veehouderijen van Remolinos en Villafranca de Ebro (Zaragoza), dezelfde veehouderijen die duizenden dieren lieten verdrinken toen de Ebro overstroomde in 2015. In dat jaar kozen veel veehouders om de dieren te laten verdrinken zodat de verzekering de schade per verloren dier zou uitbetalen. PACMA vreest dat deze situatie zich nu herhaalt.
Evacuatieplan
PACMA presenteerde in november 2017 een evacuatieplan bij de autoriteiten van Aragón met als doel een dergelijke ramp te voorkomen. Helaas is hier geen gehoor aan gegeven, terwijl hiermee de dood van duizenden dieren voorkomen had kunnen worden. Tegelijkertijd beweren de autoriteiten van Aragón dat de veehouderijen verantwoordelijk zijn voor het evacueren van de dieren. Ook zeggen ze tijdig 43 veehouderijen (met in totaal 46.895 dieren) te hebben gewaarschuwd voor de dreigende stijging van de rivier Ebro. Er bestaat, wat betreft de dieren, geen protocol dat aangeeft hoe op te treden in noodsituaties. Seprona, de brandweer, allerlei organisaties, meer dan 200 activisten, buren en een aantal veehouders hebben veel dieren kunnen redden vóór het water te hoog stond en het onmogelijk werd verder te gaan met de reddingsoperaties. Naast deze dieren uit de veehouderij zijn er ook veel huisdieren, paarden, etc gered.
Veel van de activisten, vrijwilligers, buren, etc hebben de overstromingen van 2015 meegemaakt en waren nu beter voorbereid op een vergelijkbare ramp. Vanuit Rescate Animal, een groep die is opgericht naar aanleiding van de noodsituatie van 2015, heeft men geprobeerd zoveel mogelijk veehouderijen te bereiken. In veel gevallen konden ze de gebouwen niet betreden vanwege de kracht van het water. Vanuit gemotoriseerde boten, tractors, etc, hebben ze de overstroomde gebieden bereikt. Er is hulp gekomen uit andere deelstaten, zoals Galicië, Catalonië en de Balearen, allemaal van vrijwilligers die naar het gebied afreisden om te komen helpen.
Geredde varkens
Zo’n 900 varkens konden gered worden uit een veehouderij in Villafranca de Ebro dankzij de inzet van buren, die de dieren eigenhandig uit het gebouw haalden. Veel dieren uit deze veehouderij hebben de overstromingen niet overleefd. Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie-eenheid van de Guardia Civil, onderzoekt momenteel waarom de dieren niet op tijd zijn geëvacueerd ondanks de waarschuwingen. De veehouder beweert veertien vrachtwagens te hebben besteld voor de evacuatie, en er maar zes te hebben ontvangen.
Het is niet bekend hoeveel dieren gestorven zijn, en hoeveel nog opgesloten zijn in veehouderijen. PACMA zegt dat het om duizenden dode dieren gaat. Het is maar te hopen dat de tragedie van 2015, waarbij 10.000 dieren de dood vonden, zich niet herhaald heeft. Zolang veehouders hun dieren aan hun lot over kunnen laten zonder enige gevolgen voor hun beslissingen, zullen dit soort tragedies zich blijven herhalen. Tragedies die gewoon voorkomen hadden kunnen worden.
Bronnen: PACMA, Público, El Diaro, El periódico de Aragón, El País, Heraldo ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Geen woorden voor wat hier weer gebeurd! Het lijden wat ze meemaken. In eerste instantie niet om het te voorkomen door ze tijdig weg te halen en dan zelfs nog zolang naderhand. Geld maakt meer kapot dan men lief heeft!!
Zie hier weer het leed wat veehouderij heet.
Ook hier geldt weer (net als bijvoorbeeld bij stalbranden), dat verzekeraars het verschil kunnen maken. Niet uitkeren in zulke gevallen, waar de ellende voorkomen had kunnen worden!
Gewoon VRESELIJK,AFSCHUWELIJK. Wat dieren allemaal meemaken om dan toch nog te moeten sterven. In heel de. Wereld zien dieren afschuwelijk af.Het is voor dierenvrienden
een echte nachtmerrie.